Космічний корабель Маска Starship вперше вдало приземлився. Щоправда, потім вибухнув
Trevor Mahlmann

Американська приватна космічна компанія SpaceX бізнесмена Ілона Маска здійснила запуск і посадку десятого прототипа міжпланетного багаторазового корабля Starship. Однак невдовзі після приземлення прототип вибухнув.

Напередодні старту SN10 Маск зазначив, що випробування прототипу пройдуть успішно з ймовірністю 60% (попередні тести, за оцінкою Маска, мали 33% на успіх).

3 березня о 19:49 за київським часом Starship SN10 почали заправляти пальним (метан та кисень). Але підготовку двічі перервали — спершу через технічні роботи на стартовому майданчику, а потім переналаштовували параметри двигунів.

 

Ракета успішно стартувала й піднялася на задану висоту (близько 10 км) після старту з південного краю Техасу. Потім вона опустилася в горизонтальне положення над Мексиканською затокою і контрольовано повернулася на Землю. Starship знову запустив двигуни, щоб повернутися у вертикальне положення.

Ракета здійснила успішну посадку на спеціальний майданчик, розташований поблизу стартового столу.

Та після приземлення корабель був дещо похилений в один бік. Частина його корпусу зайнялася, і через кілька хвилин ракета вибухнула.

Причини катастрофи наразі встановлюють. За попередніми даними, вибух міг статися через витік пального.

Тим не менше, SpaceX дуже заохочений тестом і тим фактом, що прототип успішно виконав маневри в польоті і зумів здійснити досить м'яку посадку. «Ключовим моментом сьогоднішнього тестового польоту був збір даних про управління  кораблем під час повторного запуску. І ми мали успіх», — заявили в компанії  під час відеоконференції  за результатами старту.

Під час випробувань Starship SN10 впродовж кількох хвилин піднявся до запланованої висоти та перейшов у режим керованого падіння. На відміну від попередніх двох спроб, цього разу двигуни корабля спрацювали відповідно до визначеного алгоритму.

Ці етапи додадуть компанії впевненості в її планах. Маск планує використовувати «Зоряні кораблі» для відправлення людей на Місяць і Марс.

Маск написав: «Команда SpaceX робить чудову роботу! Одного разу справжнім мірилом успіху буде те, що польоти «Зоряного корабля» стануть звичним явищем».

Ці транспортні засоби виконуватимуть регулярні місії — як з екіпажем, так і без них — для космічного агентства США (NASA), американських військових та комерційних концернів.

SpaceX сподівається, що Starship може бути причетним до повернення NASA на Місяць цього десятиліття. Нині Starship конкурує з низкою інших аерокосмічних компаній за те, щоб забезпечити систему посадки для зведення астронавтів на місячну поверхню.

Попередні випробування

16 лютого в Техасі завершили підготовку 11-го прототипу Starship в той час, коли ще п'ять тестових моделей багаторазового міжпланетного корабля наразі ще будують.

Starship призначений для польотів на Марс та Місяць. Він розрахований на 100 астронавтів. 

Два останні прототипи досягли такої ж висоти у грудні та лютому, але врізались у землю в Бока-Чика, штат Техас, і вибухнули. Кожен із цих останніх трьох випробувальних польотів тривав шість з половиною хвилин.

Starship SN10 встановили на власному пусковому комплексі SpaceX біля містечка Бока Чика у штаті Техас, яке Маск має намір перейменувати у Зоряна база (Starbase) та розбудувати там велике місто.

В Бока Чика також тривають роботи з підготовки Superheavy BN1 та BN2 — ракети-носія для Starship. 24 грудня Маск повідомив, що її перший запуск відбудеться вже за «кілька місяців».

1 грудня Маск заявив: «Я повністю впевнений, що людина висадиться на Марс в найближчі шість років», а в кращому випадку – в наступні чотири роки.

2 березня японський мільярдер Юсаку Маедзава, який стане першим космічним туристом компанії SpaceX, оголосив про набір команди з восьми осіб для спільного польоту до Місяця. Участь у місії для них буде безкоштовною.

Американський мільярдер заплатив SpaceX за перший повністю комерційний політ в космос