Костянтин Жеваго отримав нову підозру у справі з банком «Фінанси та Кредит»

Державне бюро розслідувань оголосило про нові підозри відносно олігарха, акціонера «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго та трьох його спільників у справі про виведення 519 млн грн з банку. Крім олігарха йдеться також про колишнього голову правління банку та двох його заступників. Злочинці вивели зазначену суму грошей, які потім були легалізовані.

За даними ДБР, учасники злочинної групи уклали кредитний договір та понад 100 додаткових угод з банком між підконтрольною компанією та банком, які систематично та безпідставно дозволяли збільшувати кредитний ліміт. Це призвело до виведення з банку 519 млн грн, які були подальше легалізовані учасниками схеми. Схема працювала протягом п'яти років — з 2010 по 2015 рік.

Через ці дії збитки для банку оцінили у 1,4 млрд грн.

ДБР повідомило про підозру Жеваго у створенні та керівництві злочинною організацією, привласненні та розтраті майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Колишній голова правління банку та його два заступники підозрюються в участі у злочинній організації, привласненні та розтраті майна в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України). Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Нагадаємо, що Жеваго зараз перебуває у Франції. Там він під слідством і не може залишати країну. У листопаді 2023 року суд Франції остаточно відхилив запит України на екстрадицію мільярдера.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Гелікоптер колишнього нардепа Костянтина Жеваго передали на потреби ЗСУ (відео)