Коти частіше за собак хворіють на COVID-19 — вчені
Pixabay

Коти більше за собак схильні підхопити COVID-19.

Про це повідомляє видання Virulence, посилаючись на дослідження професора молекулярної біології університету Міннесоти Гіна Лі.

Дослідники проаналізували наявність антитіл у зразках сироватки крові 239 кішок і 510 собак. Їх вони зібрали у квітні-червні 2020-го. Як виявилося, 8% котів і менш як 1% собак перехворіли на коронавірус. Вчені припускають, що тварини заразилися від своїх господарів.

«Оскільки тварини, які живуть під одним з нами дахом, можуть бути джерелом найрізноманітніших інфекцій, і для нашого, і для їхнього здоров'я дуже важливо було визначити, наскільки в принципі схильні до COVID два найпоширеніші види домашніх тварин і який з видів заражається сильніше», — пояснює Гін Лі.

Хвора на коронавірус тварина навряд чи проявлятиме будь-які ознаки захворювання і майже напевно не передасть його господарям.

Дослідники вважають що коти частіше за собак заражаються коронавірусом через наявність білка ACE2 в їхньому організмі. Саме цей білок й слугує COVID-рецептором. У кішок він набагато більше нагадує людський, ніж у собак.

У США від коронавірусу помер 34-річний чоловік, який висміював вакцинацію