Кожен п'ятий пацієнт з діабетом, який хворіє на COVID-19, потрапляє в реанімацію, а кожен десятий вмирає — вчений
Getty Images

«Діабет значно погіршує наслідки COVID-19. За даними міжнародних досліджень, кожен п'ятий пацієнт з діабетом, який хворіє на COVID-19, потрапляє в реанімацію, а кожен десятий вмирає. Я не хочу налякати, але хочу, щоб люди свідомо ставилися до свого здоров'я і вчасно проводили вакцинацію» — говорить Борис Маньківський, завідувач кафедри діабетології Національного університету охорони здоров'я України ім. П. Л. Шупика.

З цукровим діабетом живуть 1,3 млн українців, а ще близько 1 млн не підозрюють, що страждають на цю хворобу. Ускладнює ситуацію і те, що понад 70% інформації про діабет в інтернеті не відповідає дійсності.

Розвінчати міфи про діабет та закликати людей з цим захворюванням більш дбайливо ставитися до свого здоров’я покликаний фотопроєкт «Діабет не вирок», який стартував у Києві 20 жовтня та завершиться виставкою до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом, що відзначають 14 листопада. У ньому взяли участь діабетики різного віку. У кожного героя — своя історія, але всі вони навчилися якісно жити з діабетом та власним досвідом руйнують міфі і уявні обмеження.

Багатодітна мати, спортсмен-екстремал, актор, вчений-фінансист, телеведуча, біотехнолог, яка шукає ліки від діабету, та інші розкажуть про своє життя. А фотограф Олександр Мордерер, автор фотопроєкту «Переможці», присвяченого солдатам АТО, які втратили на війні частини тіла, але не втратили сили духа та наснаги до життя, спробує об'єднати ці історії в оригінальній фотосесії. Виставка його робіт відкриється у Києві у листопаді.

«Діабет не повинен руйнувати життя та стати на шляху втілення мрій і планів на майбутнє. Найважливіше для людини з діабетом — психологічна підтримка. Яку установку людина дасть собі — вирок це, чи спосіб життя, так і буде жити», підкреслює Наталя Власенко, голова фонду «Діабетик».

Moderna вже нема, Pfizer закінчується, а AstraZeneca псується
Чи потрібно робити третє щеплення проти коронавірусу?
Коронний забіг. Світові фармконцерни почали нову гонитву: цього разу — за ліки проти COVID-19