«Кожен вид має значення». Третина дерев світу перебувають під загрозою зникнення
Pixabay

30% видів деревних порід у світі перебувають під загрозою зникнення у дикій природі.

Про це йдеться в доповіді благодійної організації по збереженню рослин Botanic Gardens Conservation International (BGCI), пише Reuters.

Такі цифри вдвічі перевищують кількість ссавців, птахів, земноводних і рептилій, що перебувають під загрозою зникнення, разом узятих, йдеться у звіті.

Серед дерев найбільшого ризику перебувають такі види, як магнолії і діптерокарпові, які зазвичай зустрічаються у тропічних лісах Південно-Східної Азії. Дуби, клени та чорне дерево також стикаються з загрозами.

«Жорстке попередження для людства». ООН оприлюднила звіт щодо глобальних кліматичних змін

Дерева допомагають підтримувати природну екосистему і вважаються життєво важливими для боротьби з глобальним потеплінням і зміною клімату. Зникнення одного виду дерев може призвести до втрати багатьох інших.

Уточнюється, що тисячі різновидів дерев, яким загрожує зникнення, перебувають у шести країнах світу, найбільш багатих за різноманітністю деревних порід.

Найбільша кількість з них росте в Бразилії, де ризику піддаються 1788 видів. Решта п’ять країн — це Індонезія, Малайзія, Китай, Колумбія і Венесуела.

Крім того, 142 види дерев зареєстровані як вимерлі в дикій природі.

Три основні загрози, з якими стикаються деревні породи — рослинництво, лісозаготівля та тваринництво. Новими загрозами для зникнення дерев є зміна клімату і екстремальні погодні умови.

Дослідження засвідчують, що висаджування додаткових дерев для боротьби зі зміною клімату в Європі також може збільшити кількість опадів.

За останні 50 років через кліматичні явища на планеті загинули більше двох мільйонів людей — ООН