Країни Балтії приєдналися до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України

Латвія, Литва та Естонія приєдналися до декларації, укладеної країнами G7, про гарантії безпеки для України, до якої напередодні також долучилася Болгарія.

Про це йдеться у заяві глав урядів трьох держав, яку вони одночасно оприлюднили у X (колишній Twitter).

«Естонія разом з Литвою та Латвією приєднується до декларації G7 щодо підтримки України. Ми продовжуватимемо допомагати Україні до перемоги. Ми підтримуватимемо Україну на її шляху до членства в НАТО та ЄС», — йдеться у дописі прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас.

Прем'єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте також наголосила, що лише членство в НАТО забезпечить для України гарантії безпеки.

У спільній заяві очільники урядів Естонії, Латвії та Литви підтвердили, що Україна захищає євроатлантичну безпеку, засновану на правилах міжнародного порядку. Країни зобов'язалися продовжувати сприяти міжнародним зусиллям із захисту незалежності, суверенітету, безпеки, демократії та процвітання України.

Про що йдеться в декларації G7

На полях саміту НАТО у Вільнюсі, який відбувався 11–12 липня, лідери «Групи семи» (G7) погодили Спільну декларацію про підтримку України, у якій зазначили, що кожен із них працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями та домовленостями у сфері безпеки, спрямованими на:

  • забезпечення стійкості ЗСУ;
  • зміцнення економічної стабільності та стійкості України;
  • надання технічної та фінансової підтримки для задоволення нагальних потреб України.

У разі майбутнього збройного нападу з боку росії країни «Великої сімки» зобов’язуються негайно провести консультації з Україною для визначення відповідних подальших кроків.

У декларації Україна визначила і свої зобов’язання, зокрема, вони стосуються реформування.

Нагадаємо, 2 серпня до декларації G7 про гарантії безпеки для України приєднались 12 держав. Нещодавно до безпекових гарантій для України приєдналася Болгарія.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Офісі президента розповіли про гарантії безпеки для України від держав G7