Країни Балтії звинуватили росію у глушінні сигналів GPS у регіоні

Латвія, Литва та Естонія звинуватили росію у придушенні сигналів GPS у Балтійському морі. Через це ситуація в цьому регіоні стає небезпечною.

Про це пише видання Financial Times з посиланням на заяви міністрів закордонних справ країн Балтії.

Глава МЗС Естонії Маргус Цахкна розповів, що країни Балтії вважають глушіння GPS-сигналів «гібридною атакою РФ», яка становить небезпеку для їхніх громадян. І додав, що обов'язково обговорять це з союзниками.

За оцінками експертів, за останні місяці від глушіння GPS постраждали десятки тисяч цивільних рейсів. Зокрема, 25 і 26 квітня два літаки авіакомпанії Finnair, що прямували з Гельсінкі в Тарту, були змушені повернутися в аеропорт вильоту через перешкоди в GPS.

Також глушіння GPS впливає і на безпеку судноплавства у Балтійському морі.

Як пише видання, жодна країна не визнала своєї відповідальності за перешкоджання сигналам у Балтії, але офіційні особи в регіоні заявили, що немає сумнівів у тому, що росія стоїть за глушінням як з її материкової частини, так і з її ексклаву Калінінграда, розташованого між Польщею і Литвою на узбережжі Балтійського моря.

Високопоставлений чиновник сказав, що одна з версій полягає в тому, що росія намагається захистити Калінінград від потенційних атак українських безпілотників.

Кремль не відповів на прохання Financial Times про коментар.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Розміщення ядерної зброї рф в космосі: в США зробили заяву