Країни НАТО зупиняють участь у договорі про скорочення озброєнь у Європі
Unsplash

Країни НАТО оголосили про призупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі, який встановлює обмеження на озброєння. Це відповідь на вихід росії з договору.

Про це йдеться в заяві НАТО.

У 2007 році росіяни заявили, що «призупиняють» свою участь в договорі. А у 2015-му оголосила, що «повністю» виходить з нього через те, що НАТО нібито його порушило.

Так, цьогоріч 7 листопада російське МЗС заявило, що завершило процедуру виходу з договору.

В Альянсі засудили рішення рф і зазначили, що воно підриває міжнародний порядок.

«Визнаючи роль ДЗЗСЄ як наріжного каменя євроатлантичної архітектури безпеки, ситуація, коли країни-члени Альянсу дотримуються Договору, а росія — ні, була б нежиттєздатною. Тому, як наслідок, держави-учасниці Альянсу мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки, скільки це необхідно, відповідно до їхніх прав згідно з міжнародним правом. Це рішення повністю підтримано всіма членами НАТО», — заявили у НАТО.

Договір про звичайні збройні сили в Європі ухвалили 19 листопада 1990 року 16 країн-членів НАТО, зокрема Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Туреччина та Франція, а також шістьма державами організації Варшавського договору — Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР та Чехословаччина. Документ набув чинності 9 листопада 1992 року. Договір контролював максимальну кількість військової техніки, яку могли мати країни-підписанти.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Якщо росія вб'є всіх нас, вона нападе на країни НАТО — Зеленський