Краш-тест, баги та падіння ВВП. Про що казав Зеленський на асамблеї ООН

В середу, 23 вересня, президент Володимир Зеленський виступив на 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН. Проходить вона онлайн. Сhas News виокремив головне і найцікавіше з того, про що говорив голова держави.

2020 рік влаштував планеті «краш-тест». «Країни закривають кордони, літню Олімпіаду перенесено, а засідання Генеральної Асамблеї ООН відбувається онлайн. Рік тому ми сказали б, що це сценарій апокаліптичного блокбастера, а не реалії 2020 року».

ООН створили одразу після Другої світової. «Людство пережило найстрашнішу війну. Світ нагадував солдата, що рухається скривавленим полем, де ще хвилину тому гриміли вибухи. Знесилений, спустошений, розгублений, але живий... Країни — засновниці ООН, серед яких була й Україна, відкинули всі протиріччя та об’єдналися, щоб разом побудувати кращий світ».

Зараз система починає давати збій. «Мовою технологій, ООН стала «програмним забезпеченням», яке вберегло світ від критичних помилок... Але система все частіше починає давати збій. Її атакують нові «баги» та «віруси». І протидія їм не завжди є ефективною. Я кажу про це як Глава держави, у якої у 21-му столітті Російська Федерація анексувала півострів Крим. Держави, яка сьомий рік стримує її військову агресію на Донбасі. Які почуття були б у засновників ООН, якби вони дізналися, що 75 років по тому у центрі Європи буде йти війна, буде 14 тисяч загиблих і майже півтора мільйона людей втратять свої домівки?».

У відновленні територіальної цілісності України важливу роль має відігравати ООН. «Неприпустимо, коли суверенітет незалежної держави порушує один з постійних членів Ради Безпеки ООН. Це остаточно доводить – механізми зразка 1945 року сьогодні працюють не до кінця».

Більше немає поняття чужої війни. «Наша планета вже не така велика. Це доводить справа МН17. Це доводять кліматичні загрози. Проблеми з доступом до їжі та питної води. Інформаційні загрози. Коли дезінформація та фейк-ньюз можуть впливати на світові ринки, біржі та навіть виборчий процес. І, звісно, пандемія COVID-19».

Очікувані цифри падіння ВВП подекуди  двозначні. «Це не просто статистика. Це — зниження якості життя мільярдів  людей, зростання загрози голоду для мільйонів».