Кремль веде інформкампанію проти американських вакцин — ЗМІ
Getty Images

Провладні російські ЗМІ проводять інформаційну кампанію в країнах Латинської Америки та Східної Європи стосовно американських вакцин. Кремль намагається дискредитувати препарати компаній Moderna i Pfizer, а також просунути російську вакцину Sputnik V.

Про це повідомляє The New York Times, посилаючись власні джерела серед  ідослідників та представників Держдепартаменту США

У матеріалі видання йдеться про іспаномовні акаунти Russia Today і Sputnik, двох контрольованих російським урядом ЗМІ, у Twitter і Facebook.

Напередоднв відповідні ЗМІ опублікували у Facebook та Twitter сотні посилань на новини про те, що американські вакцини могли відігравати певну роль у смерті людей. Водночас там не було інформації з офіційних джерел.  

Протидія пандемії. Китай схвалив вакцину SinoVac

Однак провладні видання публікували багато позитивних повідомлень про російську вакцину від коронавірусу. Раніше дослідники відстежували подібні зусилля Росії у країнах Східної Європи, які зараз ведуть переговори з РФ щодо придбання вакцини.

Спочатку кампанія з дезінформації була направлена також на вакцину Oxford-AstraZeneca. Вона включала припущення, що вакцина перетворить людей на мавп, оскільки вона була розроблена з використанням вірусу шимпанзе.

Потім ця кампанія раптово припинилася в середині грудня. Тоді виробники оголосили, що російська вакцина Sputnik V та вакцина Oxford-AstraZeneca досягли угоди про тестування комбінації їхніх вакцин.

Chas News повідомляв, що Путін хоче зробити щеплення від COVID-19 вакциною Sputnik V. 

МОЗ не зареєструє російську вакцину в Україні