КСУ 15 грудня розглядатиме справу «карантину вихідного дня»

Конституційний Суд України планує на засіданні 15 грудня вирішити питання про форму розгляду подання щодо конституційності урядової постанови про запровадження «карантину вихідного дня».

Про це КСУ оголосив у проекті порядку денного на своєму сайті.

У вівторок, 15 грудня, на засіданні Великої палати КСУ розглядатиметься питання щодо визначення форми конституційного провадження у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України.

Воно стосується конституційності положень підпункту 17 пункту 10 постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22 липня 2020 року № 641 зі змінами.

Як повідомила представниця Верховної Ради у КСУ Ольга Совгиря у Telegram, суд вирішуватиме питання про «форму (усну чи письмову) розгляду» конституційного подання щодо конституційності постанови КМУ в частині запровадження «карантину вихідного дня».

Як зазначила Совгиря, у поданні групи народних депутатів оскаржено окремі положення постанови КМУ, якою запроваджено «карантин вихідного дня», що передбачає низку обмежень для діяльності суб'єктів господарювання в суботу та неділю.

Також оскаржено положення постанови, яким передбачається заборона проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, крім тих, що передбачені цією постановою.

У конституційному поданні нардепи стверджують, що запровадженими обмеженнями Кабмін порушив рівність конституційних прав і свобод громадян. Уряд заборонив працювати одним громадянам, у той час як інші громадяни працюють. На думку авторів подання, оскаржені в поданні заборони є безумовними, а їхня фактична реалізація призводить до істотних (більше 50%) втрат заробітку у суб’єктів господарювання.

Своєю чергою обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації призводить до вибіркового підходу до надання медичної допомоги. Це, пишуть нардепи, суперечить положенням статті 49 Конституції України.

Окрім цього, автори зазначають, що оскаржені обмеження запроваджені без введення на території України воєнного або надзвичайного стану, що є передумовою для обмеження низки конституційних прав згідно зі статтею 64 Конституції України.

КСУ при цьому «забракував» частину подання, в якому оскаржують і «карантин вихідного дня».

Нардеп назвав COVID-19 вигадкою

Народний депутат від «Слуги народу» Юрій Камельчук заявив, що COVID-19 є вигадкою і що він не довіряє жодній вакцині. Це він сказав в ефірі каналу «Наш».

Дослівно політик сказав: «Абсолютно серйозно заявляю, що я не довіряю жодній вакцині у світі, особливо проти вигаданої хвороби COVID-19».

Камельчук, який вирішив так своєрідно прорекламувати себе, за фахом журналіст, називає себе «коучем із розвитку» та «НЛП-практиком».

Нагадаємо, лікар-анестезіолог, професор Сергій Дубров попросив «атеїстів коронавірусної хвороби COVID-19» (таких, як зданий вище нардеп), не звертатися до лікарів, а «просто помирати вдома».

Про це він заявив у відеозверненні, опублікованому на Telegram-каналі МОЗ «Коронавірус_інфо».

«Для атеїстів COVID-19: запрошую волонтерами прати білизну, мити підлогу, перестилати пацієнтів у будь-яке відділення інтенсивної терапії», — сказав Дубров.

Центр громадського здоров’я МОЗ України тим часом наголошує, що вакцинація — це простий, безпечний та дієвий спосіб захисту людей від інфекційних захворювань до того моменту, як вони почнуть із ними контактувати.

Як ми писали раніше, канадцям держава платитиме компенсацію, якщо після вакцинації у них погіршиться стан здоров’я через побічні ефекти.

«Протефлазід», досвід Куби і обережне ставлення до вакцинації