Кучма та Порошенко висловилися щодо смерті експрезидента Леоніда Кравчука (оновлено)

Колишні президенти України Леонід Кучма та Петро Порошенко написали зверення щодо смерті першого очільника незалежної України Леоніда Кравчука, якого не стало 10 травня.

Леонід Кучма щодо смерті Леоніда Кравчука

Другий президент зазначив, що зараз України переживає важкі часи новітньої історії, коли щодня помирають десятки та сотні наших громадян.

«До цього неможливо звикнути. Молоді воїни, безпорадні старі, невинні діти — український мартиролог дедалі довший, кожна втрата на війні дедалі болісніша. Але нині всіх нас вдарила у серця тяжка звістка з далекої та мирної Німеччини: не стало Леоніда Макаровича Кравчука», — написав Кучма.

Він заявив, що був політику суперником та однодумцем водночас, а також другом. Кучма відзначив політичну майстерність Кравчука та додав, що про неї складали легенди та розповідали анекдоти

«Але мало хто знає іншого Кравчука. Того, хто сказав мені у найперші дні російської окупації Криму навесні 2014 року: «Якщо вони посунуть далі — я сам візьму зброю!», — каже другий президент.

Своє звернення він завершив словами про те, що Леонід Кравчук був одним із батьків незалежності, мужньою людиною та патріотом.

«Спи з миром, Леоніде Макаровичу. Спи з миром, бо в цій війні ми точно переможемо», — запевнив Кучма покійного політика.

Петро Порошенко про смерть Леоніда Кравчука

Експрезидент Порошенко також написав звернення з приводу смерті першого голови незалежної України. У ньому він зазначив, що перехід Леоніда Кравчука на державницькі позиції зіграв свою роль у проголошенні незалежності.

Порошенко додав, що владу перший президент використав для досягнення цієї мети, а потім придумав, як у Біловезькій пущі поховати Радянський Союз

«Нема жодного сумніву, що Леонід Макарович пішов з вірою в нашу перемогу. Рівно, як нема сумніву в тому, що ми переможемо і ще більше зміцнимо нашу Україну», — підсумував політик.

Віктор Ющенко про смерть Леоніда Кравчука

Оновлення від 12:05.

Третій президент України також написав звернення щодо смерті свого попередника.

«Помер Леонід Макарович Кравчук....Здавалося, що він буде з нами завжди. Хвалити Бога, він був з нами довго. Як батько запізнілої дитини, він мусив мати довголіття, аби поставити на ноги новонароджену Українську державу. На щастя, він встиг проводити її у доросле життя», — зазначив Ющенко.

Він додав, що Кравчук став великою фігурою в контексті історії, а завдяки його «тонкому відчуттю змін» вдалося здобути незалежну Українську державу.

«Леонід Макарович пішов, не дочекавшись найбільшої української перемоги. Але його потужна віра в те, що історія, справедливість і сам Бог на нашому боці, прискорить фінальний розгром імперії, яку він прирік на смерть у Біловезькій Пущі», — підсумував Ющенко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Той, що ходив поміж краплями. Як Леонід Кравчук подолав шлях від комуніста до справжнього патріота