Кулеба дорікнув Євросоюзу, що той готує санкції у справі Навального, а про Крим «забув»
Getty Images

Глава МЗС України Дмитро Кулеба висловив здивування, що Європейський Союз готується вперше запровадити новий санкційний механізм за порушення прав людини через події у Росії. Між тим блок не задіює його у зв’язку з репресіями в окупованому Криму.

Про це він сказав у інтерв’ю телеканалу «Прямий».

 
Дмитро Кулеба в ефірі програми "Анатомія тижня"

💬 Dmytro Kuleba щодо можливої реакції Росії на санкції РНБО проти Віктора Медведчука: «Ми маємо відкинути логіку «не дратувати Росію». Ніщо так сильно не провокує Росію на дії, як постійні заклики «не дратувати Росію». Більше про: 📌 застосування санкціних механізмів ЄС за порушення прав людини у Росії та у Криму 📌 протидію системній пропаганді та дезінформації РФ 📌 кінцеву мету Кримської платформи 📌 новий день у відносинах України та США в ефірі програми "Анатомія тижня" з Валерієм Калнишем на Телеканал "Прямий"

Posted by Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine on Monday, February 22, 2021

«Я дивуюся, чому механізм застосування санкцій ЄС у відповідь на системні порушення прав людини вперше застосований не щодо репресій, здійснюваних Росією в окупованому Криму, а у контексті тих протестів, які відбуваються в самій Росії», — сказав дипломат.

За його словами, на столі у європейських колег є дуже багато фактів і звернень України з проханням задіяти цей механізм, аби захистити кримських татар і всіх, кого окупанти системно репресують у Криму.

«Я відверто говорю про це публічно, тому що я і в спілкуванні з європейськими колегами їх про це запитую», — додав Кулеба.

Водночас він назвав задіяння санкцій через події у Росії «добрим», тому що, як він вважає, репресії в Росії не повинні залишатися безкарними.

Але я вважаю, що вперше застосувати цей механізм потрібно було щодо окупованого Криму. Для наших європейських партнерів кейс Навального і останніх репресій у Росії важливіший, ніж постійне повторення репресій проти кримських татар в Криму. Вони реагують на цей кейс як на щось нове, що потребує дій з їхнього боку

Новий санкційний механізм ЄС за порушення прав людини, що був схвалений у 2020 році, передбачає замороження активів і/або обмеження на поїздки. Справа Навального може стати першим випадком, коли Євросоюз задіє такі санкції.

Агентство DPA повідомило про очікування, що 22 лютого міністри закордонних справ країн ЄС ухвалять запровадження нових санкцій проти РФ у зв’язку з арештом Навального і придушенням мирних протестів.

ЄС може запровадити нові санкції проти Росії через арешт Навального