Кури, гроші та марихуана. Як у світі заохочують людей робити щеплення від COVID-19
Getty Images

З початком пандемії COVID-19 перед державами постало завдання якнайшвидше створити вакцини. Зараз вакцини є, в багатьох країнах кількість щеплених навіть підбирається до порогу колективного імунітету (70—90% людей з антитілами). Тепер новий виклик: як підштовхнути вакцинуватися тих, хто відмовляється робити щеплення.

Деякі країни, аби заохотити людей, вдаються до нестандартних ходів.

«Плюшки» за щеплення 

В Індонезії влада роздавала сільським мешканцям, які погоджувались вакцинуватися, живих курей.

У Сербії в рамках кампанії з вакцинації уряд виплачував по $30 кожному, хто отримає хоча б одну дозу вакцини.

У Словаччині повнолітнім особам виплачували по €30, €60 і €90, які переконають інших вакцинуватися.

У столиці США Вашингтоні до отриманої вакцини громадянам безкоштовно роздававали марихуану. 

У Лас-Вегасі за щеплення особам віком від 21 року дарували безкоштовну пляшку алкоголю, платинову картку стрип-клубу і танець артистки.

У штаті Нью-Джерсі оголосили програму під назвою «чарка і пиво». Всі мешканці штату, які у травні зробили перше щеплення, отримали сертифікати на безкоштовне пиво або чарку міцного алкоголю в декількох барах.

Крім того у багатьох штатах влада влаштовувала мільойнні лотереї та розіграші, аби популяризувати кампанію з вакцинації від COVID-19. 

«Батіг» у вигляді обмежень

У середині липня у Франції запропонували заборонити невакцинованим громадянам відвідувати кінотеатри, кафе і торгові центри. Також громадяни не зможуть купити квиток на літак або поїзд далекого прямування. Щоб уникнути обмежень соціальної активності, французам пропонують робити «паспорти вакцинації».

Такі ж правила запроваджують і в Італії. «Зелена перепустка» стане обов'язковою для перебування у громадських місцях. Отримати її можуть ті, хто прищепився хоча б однією дозою вакцини від коронавірусу. 

У Німеччині, Литві, Латвії та Естонії наразі тільки обговорюють можливі обмеження. Попередньо, для відвідування громадських місць громадянам цих країн потрібна буде довідка про вакцинацію, а не негативний результат ПЛР-тесту.

Вакцинуються усі!

Обов'язкова вакцинація проти коронавірусу запроваджена або готується у півтора десятках країн. Серед них — Австралія, Італія, Польща... Але, як правило, йдеться про окремі групи населення — медпрацівників і співробітників будинків престарілих. Або — про окремі регіони, як це роблять у США та Росії. 

У Турменістані і Таджикистані вакцинацію зробили обов'язковою абсолютно для всіх дорослих. Цікаво, що у Туркменістані, за офіційними даними, досі не зафіксували жодного випадку захворювання коронавірусом, а навесні минулого року влада країни відкрито займалась «ковід-дисидентством».

Мешканців Ізраїлю почнуть вакцинувати третьою дозою Pfizer

Цьогоріч у лютому вакцинацію зробили обов'язковою в Індонезії. Поки що в країні вакцинують пріоритетні категорії населення. Але в перспективі тим, хто  відмовиться від дози препарату, загрожує позбавлення соціальних виплат і штраф до $350.

Фактично обов'язковою стане вакцинація у Саудівській Аравії — з 1 серпня без щеплення там не можна буде вийти на роботу в приватному або державному секторі, а також зайти в будь-яке громадське місце.

Через стрімке поширення небезпечного штаму «Дельта» дискусії на тему обов'язкової вакцинації точаться у Великій Британії. Під загрозою звільнення влада хотіла зробити обов'язковим щеплення для співробітників будинків для літніх людей. Однак ця пропозиція викликала великий опір всередині правлячої Консервативної партії. Головним аргументом було те, що в такому випадку без роботи можуть залишитися від 17 до 70 тис. осіб, або 3—12% персоналу.

Ханс Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ, в нещодавньому інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt назвав примусову вакцинацію «крайнім заходом», але не відкинув її в принципі.

«Може настати такий момент, коли ВООЗ порекомендує обов'язкову вакцинацію», — вважає Клюге.

Примус до щеплення = протест

У Франції нещодавно ухвалили рішення щодо обов'язкової вакцинації всіх медпрацівників до 15 вересня. У разі відмови лікарям загрожує відсторонення від роботи без збереження зарплати.

Через такі заяви уряду на акції протесту по всій країні вийшли близько 160 тис. осіб. У багатьох містах дійшло до зіткнень з поліцією, барикад і сльозогінного газу. Після цього парламент країни пом'якшив низку пропонованих норм.

Крім того, у липні масові протести проти обов'язкової вакцинації медпрацівників і співробітників будинків престарілих відбулися і у Греції.

Але на уряд такі хвилювання населення ніяк не вплинули.

Навпаки, там планують зробити вакцинацію обов'язковою ще й для правоохоронців, вчителів та інших категорій бюджетників.

Примушувати чи мотивувати? Чи буде в Україні обов'язкова вакцинація від COVID-19

Україні до колективного імунітету від коронавірусу ще дуже далеко.

Наразі в країні з 44 млн населенням повністю щеплено лише 4% громадян, а одну дозу вакцини отримали 7,5% українців.

21 липня оголосили п'ятий етап вакцинації. Це означає, що добровільно отримати щеплення може кожен. 

За словами Віктора Ляшка, очільника МОЗ, про обов'язкове щеплення хоча б для окремих категорій поки не йдеться.

Міністр вважає, що в країні спостерігається попит на вакцинацію. Згідно з оцінками МОЗ, 60% українців, дорослого населення, готові зробити щеплення добровільно і безкоштовно. Хоча «популярних» вакцин всім охочим не вистачає. Зокрема, у Києві препаратом Pfizer щеплять лише осіб старше 60 років, і була інформація, що для трудових колективів від 50 осіб він вже закінчився. Схожа історія із вакциною Moderna. Слоти в електронній черзі розлетілися дуже швидко, запис призупинили. І навіть тим, хто встиг записатися через Helsi, телефонують з медзакладів і відмовлюють у щепленні через відсутність вакцини.

Поки одні українці шукають можливості щепитися, інші вагаються. Тому влада за прикладом інших держав не відкидає ідеї мотивувати громадян. На час ймовірного локдауну восени-взимку планується, що вакциновані українці зможуть вільно відвідувати громадські місця та заклади.

Щодо українських медпрацівників, то, за словами Михайла Радуцького, голови комітету ВР з питань здоров'я нації, половина з них вакцинувалася, а інша — перехворіла. Тому в плані захищеності медпрацівників ситуація виглядає непогано.

Радуцький каже, що потрібно не примушувати, а мотивувати громадян вацинуватися. Такої ж думки Федір Лапій, голова Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ). Він вважає, що просвітницька робота і переконання населення поки залишаються пріоритетними заходами у подоланні пандемії, але не примус.

Netflix зробить вакцинацію від COVID-19 обов’язковою умовою для роботи акторів та знімальних груп