Л — логіка. Нардеп-блогер Богуцька пояснила, як придумала мем про Порошенка-путчиста

У 2019 році фотокори зафіксували листування нардепа від партії «Слуга народу»  Лізи Богуцької про те, що п’ятий президент України та нардеп від «Європейської солідарності» Петро Порошенко готує путч на грудень того року. Заява стала політичним мемом й породила пародії.

Відома як запеклий критик Порошенка, Богуцька дала нове інтерв'ю виданню «Цензор.нет». У неї спитали, чи не шкодує вона про слова про путч. Богуцька відповіла: «аніскільки».

Журналіст спитав Богуцьку, чи мислить вона конспірологічно. Обраниця спершу пояснила, що не збиралися виносити в ЗМІ своє припущення про путч, а фотокор зняв, по суті, її приватні повідомлення. Нардеп сказала: «фактично влізли в мою особисту переписку, яку я в жодному  разі не збиралася афішувати. Я ж не збиралася нікуди передавати цю інформацію. Але це було сфотографовано — і, природно, після цього на мене звалилася величезна кількість журналістів. І мені довелося пояснювати».

Богуцька також пояснила, що на той час вибудувала «логічну послідовність міркувань».

Вона запам’ятала слова Порошенка, що через рік він, мовляв, повернеться. Потім вона додала до своєї логіки «виступ десь» Софії Фединої у Львові.

Федина про якусь свою подругу розповідала, що та перший раз народила під час першого Майдану, другі пологи у неї збіглися з другим Майданом, і що тепер вона втретє вагітна — і народить у грудні. Я вирішила, це вона натякає на якийсь третій Майдан, який вірогідний, та інше

Усе разом Богуцька підсумувала в месенджері. Вона наголошує, що це було особисте листування, яке сфотографували і «подали як її ідею».

Суть мему про путч

Колишній президент Порошенко «готує переворот». Принаймні про це написала у листуванні в 2019 році Богуцька.

Богуцька пояснювала рішення зберегти в новому уряді Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ. Її листування в месенджері сфотографували журналісти з ложі преси.

Дослівно вона написала невідомому співрозмовнику: «Лєночка, я напишу пізніше про це пост. Уявляю собі атаку ФБ на всю фракцію СН. Хочу тільки тобі написати: ми залишаємо Авакова. Іншого шляху немає. Порошенко готує переворот. І дуже серйозно готує. Він чекає, що ми відправимо Авакова у відставку, щоб відразу почати. Сьогодні, швидше за все, знімемо недоторканність. Але залишимо міністра МВС. Я засмучена дуже, але іншого шляху поки немає. Він залишиться до грудня. Саме на грудень Петя готує путч».

Тодішній глава Офісу президента Андрій Богдан в свою чергу заявляв, що можливо, нардеп писала не про переворот, а про «дестабілізацію ситуації».

Богуцька заявила ЗМІ, що про «путч» писала іронічно, проте висловила переконання, що експрезидент Порошенко прагне відновити владу. Вона також сказала тоді, що не має доказів на підтвердження своєї думки й лише висловлює власний погляд на події.

Порошенко в ефірі «5 каналу» тоді прокоментував: «саме так і буде. Вона (Богуцька — Прим. ред.) наш речник, вона заздалегідь повідомить, коли буде путч. Єдине що, зараз збирається петиція — я з подивом це побачив на сайті Офісу президента — що є необхідність пересунути путч з грудня на жовтень», — сказав Порошенко.

Рівень свого «причинно-наслідкового» мислення Богуцька нарешті пояснила в сьогоднішньому інтерв'ю.

Нардеп, крім блогерства і політичної діяльності, відома тим, що заперечувала існування коронавірусу. Вона носила маску із крупної сітки, схожу на авоську.

Аваков заявив, що Порошенко мав матеріали СБУ, щоб закрити «канали Медведчука»