Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин отримав від Китаю експериментальну вакцину проти COVID-19 — американський аналітик
Getty Images

Китай надав лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину та його сім'ї експериментальну вакцину проти коронавірусу, заявив у вівторок Reuters американський аналітик, посилаючись на два невстановлених джерела з японської розвідки.

Гаррі Казіаніс, експерт з питань Північної Кореї Центру національних інтересів у Вашингтоні, заявив, що Кімам та кільком високопосадовцям Північної Кореї зробили щеплення.

Він не знає, яка компанія постачала Кімам ймовірну вакцину та чи вона виявилася безпечною, додав він.

«Кім Чен Ин, його сім'я та багато інших високопоставлених чиновників були вакциновані від коронавірусу протягом останніх двох-трьох тижнів завдяки кандидату на вакцину, наданому урядом Китаю», — написав Казіаніс у статті для Інтернет-магазину «19FortyFive».

Посилаючись на американського вченого-медика Пітера Дж. Хотеза, експерт заявив, що принаймні три китайські компанії розробляють вакцину проти COVID-19, включаючи Sinovac Biotech Ltd, CanSinoBio та Китайську національну фармацевтичну групу (Sinopharm), пекінську компанію.

Sinopharm заявляє, що його експериментальною вакциною скористалися майже мільйон людей у ​​Китаї. При цьому жодна з фірм не оприлюднила результати третьої фази клінічних випробувань своїх експериментальних вакцин проти COVID-19, які проводяться за межами Китаю.

Деякі експерти сумніваються, що Кім застосує експериментальну вакцину.

«Навіть якби китайська вакцина вже була затверджена, жоден препарат не є ідеальним, і він не піде на такий ризик, маючи численні укриття, які можуть забезпечити майже повну ізоляцію», — сказав Чой Юнг Хун, експерт-інфекціоніст, який перебрався з Північної Кореї до Південної у 2012 році.

Марк Баррі, аналітик щодо Східної Азії та асоційований редактор Міжнародного журналу про мир у світі, сказав, що Кім віддасть перевагу перевіреним європейським вакцинам перед вакцинами, що постачаються з Пекіну.

«Ризик занадто великий. Але він радий отримати китайські засоби індивідуального захисту», — написав Баррі у Twitter.

Північна Корея не підтвердила жодного випадку коронавірусної інфекції. Але Національна розвідувальна служба Південної Кореї (NIS) заявила, що спалах не може бути виключений, оскільки країна мала торгові та міжлюдські обміни з Китаєм — джерелом пандемії — перед закриттям кордону наприкінці січня.

Минулого місяця Microsoft заявила, що дві північнокорейські хакерські групи спробували проникнути до мережі розробників вакцин у багатьох країнах, не вказавши назви цих компаній. Джерела повідомили Reuters, що серед них — британський виробник ліків AstraZeneca.

Минулого тижня NIS заявила, що спровокували спроби Північної Кореї «зламати» південнокорейських виробників вакцин COVID-19.

КНДР замінувала кордон з Китаєм, щоб захиститися від COVID-19 — Нацрозвідка Південної Кореї