Лідерів Євромайдану викликали на допит у справі про «держпереворот»
Getty Images

Державне бюро розслідувань (ДБР) викликає на допити лідерів Євромайдану. Чинний нардеп від ОПЗЖ Ренат Кузьмін є заявником у справі.

Про це журналістка Соня Кошкіна розповіла у Telegram.

«1 жовтня ДБР відкрило кримінальне провадження № 42020000000001885 по справі щодо державного перевороту. У зв'язку з подіями Майдану», — написала медійниця.

На допит викликали колишнього очільника РНБО Олександра Турчинова, ексспікера ВР Андрія Парубія, мера Києва Віталія Кличка, екснардепа Сергія Пашинського, експрем'єра Арсенія Яценюка, екснардепа Тетяну Чорновол. Їх допитуватиме один слідчий — Ковальчук.

ДБР почало розслідувати те, що Майдан нібито був «держпереворотом», каже Кошкіна. У 2010-2013 роках Кузьмін був першим заступником генпрокурора.

Під його керівництвом до суду направили справи відносно ексміністра МВС Юрія Луценка, ексзаступника міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука та експрем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Довідка 

 

Євромайдан або Революція гідності —  це національно-патріотичні протестні акції в Україні проти корупції, а також на підтримку європейського вектора зовнішньої політики України.

Протести розпочалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада. Надалі протести переросли у Революцію гідності.

СБУ проводить обшук у музеї Революції Гідності та у директора установи