Лікарі тестуватимуть безкоштовно на COVID-19 усіх, хто має ознаки респіраторного захворювання

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що в Україні хочуть робити не менше 1 мільйона тестів на коронавірус щомісяця.

На брифінгу 12 грудня міністр підкреслив, що тестування буде безкоштовним.

Тепер будемо тестувати людей з будь-якими ознаками респіраторного захворювання, незалежно від того, чи відповідає симптоматика коронавірусній хворобі. Будь-які респіраторні захворювання — відразу будуть проводити ПЛР-тести, щоб підтвердити чи спростувати діагноз COVID-19. Хочемо робити не менше, ніж 1 млн тестів на місяць

При цьому він зазначив, що говорить не лише про ПЛР-тести, а й про швидкі тести. «Ми додали тестування методом експрес-діагностики. Це швидкі тести на антиген, робляться за 15 хвилин».

За його словами, якщо швидкий тест підтвердить наявність захворювання – його результати потрібно буде підтвердити чи спростувати ПЛР-тестом, тому що чутливість експрес-тестів менша за ПЛР.

Міністр додав, що українські лабораторії наразі не завантажені на 100%. Він розповів, що зменшилася кількість людей, які звертаються за тестуванням через мобільну бригаду, сімейних лікарів чи іншим способом.

За словами Степанова, тестувати на коронавірус планують також усіх контактних осіб.

Раніше очільник МОЗ заявив, що в Україні 80% тестів на коронавірус роблять безкоштовно. Степанов зазначив, що міністерство хоче робити не менше 1 млн ПЛР-тестувань на місяць.

Українських тестів вистачає, щоб перевірити за місяць на COVID-19 всіх українців, вважає академік Семиноженко