Лікарі в пологових вигадують діагнози новонародженим для більшої оплати — МОЗ
Unsplash

Лікарі у пологових будинках ставлять немовлятам вигадані діагнози. аби отримувати більше коштів від НСЗУ.

Про це повідомляє МОЗ.

Близько 200 тис. жінок щороку народжують в Україні. У ході моніторингу з'ясувалось, що пологові та перинатальні центри свідомо вказують несправжні діагнози для новонароджених для переведення їх до іншої лікарні або на іншу схему лікування. 

Це дозволяє отримувати подвійну, а інколи і потрійну оплату за одного пацієнта. За попередніми розрахунками, за приблизно 30% дітей медзаклади отримували подвійну оплату.

«У середньому по країні майже 20% немовлят, які народилися хворими, переводяться в інший заклад та зазнають негативного впливу внаслідок транспортування. В окремих лікарнях 100% немовлят, які вижили до сьомого дня, були переведені до інших лікарень, попри те, що ці лікарні мали відповідні пакети послуг», — зазначили в МОЗ.

Також у 2023 році збільшилась кількість кесаревих розтинів порівняно з попередніми роками. Це може свідчити про виконання операції без медичних показів, а виключно задля отримання коштів.

«Лікарні, законтрактовані на надання перинатальної та неонатальної допомоги, мають у першу чергу дбати про пацієнтів, а не про отримання коштів від НСЗУ за начебто хворих дітей», — зауважив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

МОЗ встановило чіткі терміни проходження ВЛК для військовозобов'язаних