Лише половина українців готові колись повернутися з Європи — опитування

Лише 50% українських біженців, які наразі проживають у Німеччині, Польщі та Чехії, готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні.

Про це свідчать результати опитування КМІС, проведене 20-26 квітня 2024 року.

«Відповідно до такого підходу рівно половина респондентів (50%) є тими, хто більш імовірно може повернутися в Україну. Проте враховуючи відповіді респондентів на запитання далі щодо інтересу до України, зазначена оцінка скоріше є оптимістичним сценарієм у поточних умовах», — йдеться в повідомленні.

66% українців скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання в зазначених країнах.

При тому половина готова повернутися за умови, якщо буде безпека, нормальна робота критичної інфраструктури, наявність житла та завершення війни.

Говорячи про умови, за яких українці готові повернутися додому, 34% респондентів назвали нормальну роботу критичної інфраструктури та ще 34% безпеку.

26% зазнали, що повернуться, якщо їхнє житло не зруйноване, або його відремонтують чи дадуть інше.  Ще 26% готові повернутися лише після завершення вторгнення.

16% опитаних відповіли, що повернуться, якщо зможуть знайти роботу та 13% — на можливості дітей відвідувати школу чи садок.

56% респондентів відповіли, що цікавляться новинами про Україну, 11% зазначили, «важко відповісти», а 34% прямо відповіли, що не цікавляться інформацією про Україну.

Якби в Україні були оголошені парламентські вибори, то серед українських біженців 31% скоріше або однозначно голосували би на них, ще 33% відповіли «важко сказати напевно, 50 на 50». Решта скоріше б не голосували.

«Результати опитування, наведеного у цьому пресрелізі, показують, що значна частина українських біженців втрачають (або вже втратили) зв’язок з Україною. На жаль, це було абсолютно очікувано і в будь-якому випадку ми би втратили частину громадян. Проте відкритим лишається питання, яку ж частину громадян можна буде повернути і що є сенс для цього робити», — зауважив виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Уряд Швеції хоче розширити підтримку українських біженців: деталі