Літаюче таксі в Європі може почати возити пасажирів вже у 2024 році
Volocopter

Платні пасажирські перевезення на електричних аеротаксі в Європі, ймовірно, почнуться у середині десятиліття.

Про це розповів Патрік Кай, виконавчий директор Європейського агентства авіаційної безпеки (EASA).

За його словами, враховуючи «досягнутий хороший прогрес», комерційне використання таких літальних засобів, швидше за все, почнеться у 2024-2025 роках.

Зараз триває процес сертифікації деяких транспортних засобів, які використовуватимуться для міської аеромобільності (UAM), який ймовірно має закінчитися у 2024 році. 

Серед компаній, які прагнуть вивести на ринок свої електричні літальні засоби з вертикальним зльотом і посадкою до цих термінів — Lilium і Volocopter.

Спочатку пілоти аеротаксі отримуватимуть ліцензію комерційного пілота. Згодом, дослідивши, як ці апарати діють у міських умовах, для них розроблять нову категорію ліцензій.

Щоб краще зрозуміти ставлення суспільства до нового транспорту, EASA на початку цього року опитало близько 4 тис. осіб у шести европейських містах.

Понад 80% опитаних позитивно ставляться до міської аеромобільності, 71% готові скористатися такими послугами.

Серед основних побоювань респондентів — безпека — як самих транспортних засобів, так і їх вразливість до кібератак, а також вплив на навколишнє середовище і можливе шумове забруднення.

Респонденти вважають такі літальні апарати найбільш корисними у сфері екстреної медичної допомоги та міжміських рейсів — за умови їх доступності.

Chas News повідомляв, що у 2020 році продаж електромобілів у Європі зріс на 200%.

У США дронам дозволили літати вночі