Литовські прикордонники відкрили попереджувальний вогонь через мігрантів з боку Білорусі
Getty Images

На кордоні з Білоруссю литовські прикордонники відкрили попереджувальний вогонь та застосували сльозогінний газ проти нелегальних мігрантів із білоруської сторони.

За останні два дні затримали вже 179 іноземців, які незаконно перетнули кордон, повідомляє Служба охорони державного кордону Литви.

З початку року в країну намагалися потрапити 1 тис. 98 нелегалів, що у 12 разів більше, ніж за увесь минулий рік.

За інформацією від прикордонників, більшість мігрантів збираються в районі міжнародного контрольно-пропускного пункту «Райгард».

У суботу, 3 липня, вісім прибулих стали поводитися агрессивно та чинили опір патрулям, намагаючись їх атакувати. Прикордонники застосували сльозогінний газ, а також здійснили два попереджувальні постріли у повітря. На учасників конфлікту одягнули кайданки.

Що передувало

У п'ятницю, 2 липня, уряд Литви ввів у країні режим надзвичайної ситуації через нелегальних мігрантів. З кожним днем їх прибуває все більше.

Білоруська влада безперешкодно пропускає нелегалів до кордону із Литвою, стверджуючи, що країна не має коштів на утримання цих людей.

«Я чесно сказав, що ми не будемо більше тримати тих, кого ви гнобили в Афганістані, Ірані, Іраку. У нас немає на це ні грошей, ні сил унаслідок ваших санкцій», — заявив Олександр Лукашенко.

Німеччина виводить із Литви взвод через скандал із домаганнями та виконанням нацистських пісень