Литовського експолітика засудили до 6 років за шпигунство на користь РФ
Šarūnas Mažeika

Окружний суд литовського міста Шяуляй визнав колишнього політика Альгірдаса Палецкіса винним в шпигунстві на користь Росії.

Його засудили до шести років позбавлення волі, передає видання Delfi.

Генпрокуратура пропонувала засудити Палецкіса до девяти років позбавлення волі. Вирок не є остаточним. Його ще можна оскаржити в Апеляційному суді Литви.

Вільнюський підприємець Деймантас Бертаускас визнав свою провину в цій кримінальній справі та дав свідчення. Саме тому його звільнили від кримінальної відповідальності.

Військові секрети. Харківського вченого посадили на 12 років за шпигунство

У прокуратурі кажуть, що з лютого 2017 року до жовтня 2018 року обвинувачені діяли у складі організованої групи з працівником російської розвідки та іншими громадянами РФ. Одного з них визнали винним у справі про події 13 січня 1991 року в Литві.

Підозрювані за грошову винагороду збирали інформацію, що цікавила російську розвідку.

У 2012 році Палецкіса засудили за те, що він заперечував факт агресії СРСР проти Литовської Республіки.

Створений 2008 року «Соціалістичний народний фронт» розвідники не раз згадували в публічних звітах про загрози національній безпеці. Його очолював Палецкіс. Розвідка називала «СНФ» проросійською політичною партією, а також писала про участь представників партії в спрямованих проти США і НАТО пропагандистських акціях.

У Латвії арештували депутата, підозрюваного у шпигунстві для Росії