Литва прирівняла купівлю вакцини в Росії до фінансування агресії в Україні
Getty Images

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс прирівняла купівлю вакцини в Росії до фінансування агресії в Україні. Він закликав не купувати вакцину у тих, хто на ці кошти потім купуватиме амуніцію для використання на Сході України.

Про це міністр закордонних справ Литви розповів на пресконференції.

Очільник відомства підкреслив, що вже незабаром питання російського «Спутніка» втратить свою актуальність, оскільки є «сотні» виробників.

«За моїми даними, зараз є сотні виробників, які чекають затвердження своїх вакцин. Навіть якщо більша їх частина не пройде процес дослідження та реєстрації, все одно вакцин на ринку буде досить», — сказав дипломат.

Польща перепродасть 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca Україні

Чиновник підтримав й позицію прем’єрки Литви Інгріди Шимоніте. Напередодні вона заявила, що держава не купуватиме російську вакцину — навіть якщо її зареєструє Європейське агентство лікарських засобів.

«Я підтримую позицію Шимоніте — не варто привозити з Москви сонце «Спутніка», і мені здається, це і геостратегічна позиція Литви, адже вакцину купує держава за власний кошт платників податків у країн, цінності яких близькі нам», — наголосив держслужбовець.

Литва купуватиме вакцину тільки у виробників, що відповідають «трансатлантичним критеріям», додав Ландсбергіс.

Chas News повідомляв, що МОЗ не зареєструє російську вакцину в Україні.

Кабмін заборонив російську вакцину проти коронавірусу