​Литва заборонила в'їзд патріарху Кирилу до 2027 року

Литва заборонила в'їзд до країни патріарху Московської православної церкви Кирилу через його підтримку російського вторгнення в Україну. Він не зможе відвідати країну до 23 червня 2027 року.

Як пише видання BNS, цю інформацію їм підтвердили у МВС Литви.

Патріарха внесли до списку небажаних осіб ще 23 червня, втім досі публічно про це не повідомляли. 

За даними литовського МВС, священнослужителя включили до списку через те, що він «заперечує територіальну цілісність і суверенітет України, виправдовує та підтримує агресивні дії Росії, які грубо порушують норми та принципи міжнародного права».

«Патріарх Кирил, близький соратник Володимира Путіна, є одним із найактивніших прихильників війни проти України, який неодноразово публічно позитивно висловлювався про російську агресію. В російських пропагандистських ЗМІ він відкрито називає народ України «учасниками нацистського режиму», який має бути депортований або знищений. 27 лютого 2022 року Патріарх Кирил благословив російських воїнів, які беруть участь у війні проти України, і дав канонічне виправдання війні, яку розв’язала Росія», — йдеться у повідомленні відомства.

Литва була однією з країн, яка пропонувала  запропонувала санкції проти патріарха Кирила на рівні ЄС, але під час затвердження шостого пакета санкцій проти росії його виключили зі списку за ініціативою Угорщини.

Проте у червні московський патріарх потрапив до санкційного списку Великої Британії.

Патріарх Кирил порівняв російських окупантів зі «святими подвижниками»