Литва закликала створити військово-морську коаліцію, щоб розблокувати порти України

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви, заявив, що потрібно створити військово-морську коаліцію для розблокування українських портів у Чорному морі.

Про це він розповів в інтерв’ю The Guardian.

«Часу дуже мало. Ми наближаємося до нового сезону збирання врожаю, і немає іншого практичного шляху експорту зерна, окрім як через чорноморський порт Одеси. Немає способу зберігати це зерно і немає іншого відповідного альтернативного шляху. Вкрай важливо показати вразливим країнам, що ми готові зробити кроки, необхідні для того, щоб нагодувати світ», — наголосив Ландсбергіс.

Також йтиметься і про часткове розмінування акваторії Чорного моря для безпечного судноплавства й укладання відповідних домовленостей із Туреччиною, яка регулює прохід суден через чорноморські протоки.

«Нам потрібна коаліція охочих — країн зі значними морськими силами для захисту шляхів транспортування, а також країн, уражених (продовольчою кризою — Прим. Ред.)», — підкреслив міністр закордонних справ Литви.

Раніше Свенья Шульце, міністр розвитку Німеччини заявила, що путін використовує голод як зброю.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Україна налагодила альтернативні маршрути для експорту продовольства — Кулеба