Лубінець розповів, скільки дітей з України усиновили в росії

Українська влада має підтверджені дані, що у росії усиновили чи розпочали відповідну процедуру щодо 386 депортованих дітей з України.

Про це повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

«У нас є підтверджені цифри. 386 дітей — встановлений факт, що вони були поміщені в російській сім'ї, і по них або розпочалась процедура, або завершилась процедура всиновлення», — розповів він.

При цьому Лубінець наголосив на важливості використання правильної термінології, оскільки відповідно до норм міжнародного права є різниця між усиновленням і тимчасовою опікою.

«Всиновлення дітей країн, які перебувають в стані міжнародного воєнного конфлікту — це так називається війна, згідно з міжнародним гуманітарним правом, забороняється. Тому для нас дуже важливі ці терміни, нам дуже важливо встановлювати саме юридичний факт, що росіяни всиновлюють українських дітей. Тоді це чітко підпадає під ознаки воєнного злочину геноциду, який повинен бути трактований як воєнний злочин, який робить вище військово-політичне керівництво рф», — пояснив Лубінець.

Так, російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова спочатку сама заявила, що всиновила дитину з України — тобто визнала, що скоїла злочин. Але після отримання ордера на арешт від Міжнародного кримінального суду, вона почала стверджувати, що не всиновлювала дитину, а нібито взяла її під тимчасовий захист, як тимчасова опіка.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Огляд і спростування пропаганди за 24—30 серпня