Лукашенко оголосив день вторгнення СРСР в Польщу державним святом
Getty Images

Олександр Лукашенко започаткував у Білорусі свято, яке відзначатимуть 17 вересня. В цей день у 1939 році Радянський Союз напав на Польщу.

Нову пам’ятну дату назвали «актом історичної справедливості щодо білоруського народу, поділеного всупереч його волі у 1921 році за умовами Ризького мирного договору», повідомляють на сайті самопроголошеного президента Лукашенка.

У повідомленні зазначають, що відновлена у 1939 році єдність дозволила Білорусі вистояти у роки Великої Вітчизняної війни, зайняти почесне місце у міжнародній спільноті і стати однією із співзасновниць ООН.

У заяві додали, що «білоруський народ єдиний у виборі стратегічного курсу на розвиток сильної, суверенної та процвітаючої країни».

Встановлення Дня народної єдності 17 вересня назвали покликаним підкреслити спадок поколінь, непорушність та самодостатність білоруської нації та державності.

Довідка 

Вторгнення СРСР до Польщі — радянська військова операція у ході Другої світової війни, яка почалася 17 вересня 1939 року. Тоді радянські війська без оголошення війни вторглися в Польщу зі сходу і зайняли західнобілоруські та західноукраїнські землі. Операція тривала 20 днів і призвела до остаточної окупації Червоною армією та Вермахтом всієї території Другої Польської Республіки.

Спільне вторгнення до Польщі було таємно узгоджено пактом Молотова-Ріббентропа, підписаним 23 серпня 1939 року у Москві між СРСР та Німеччиною.

За футболку з Лукашенком білоруського велосипедиста можуть посадити на два роки