Лукашенко та ФСБ заявили про спробу держперевороту в Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що проти нього та його дітей готували замах, а в країні планували здійснити військовий переворот.

«У планах — утримування дитини, одного, другого, як вийде. «Посадимо у підвал» … До речі, в Гомельській області і підвал підготували. Ми затримали групу. Вони нас привели, показали, як це все планували. Я мовчав. Потім ми виявили роботу явно іноземних спецслужб — швидше за все ЦРУ, ФБР, не знаю, хто там з американців працював. Ми виявили їх бажання з’явитися в Мінську і зайнятися організацією замаху на президента і дітей», — сказав Лукашенко.

Водночас Федеральна служба безпеки (ФСБ) Російської Федерації заявила про затримання двох громадян Білорусії, Юрія Зянковича і Олександра Федути, за спробу державного перевороту в Білорусі і вбивства Лукашенка, яких консультували в США і Польщі.

За даними ФСБ, Зянкович і Федута планували «здійснення військового перевороту в Білорусії за відпрацьованим сценарієм» кольорових революцій «із залученням місцевих і українських націоналістів, а також фізичне усунення президента О.Лукашенка».

«Заслуговує на увагу, що датою здійснення військового перевороту опозиціонери обрали день проведення параду Перемоги в Мінську 9 травня ц.р.», — заявили в ФСБ і додали, що Зянкович і Федута консультувалися з представниками США і Польщі.

«Готувалося повне відключення енергосистеми Білорусі для ускладнення дій силових і правоохоронних структур. Передбачалося, що активну фазу почнуть якісь збройні формування («партизани»), що знаходяться на т.зв. «прихованих базах», — йдеться у повідомленні.

Кінцевою метою змови, додали там, було зміна конституційного ладу зі скасуванням посади президента і покладанням керівництва країною на «Комітет національного примирення».

Лукашенко і Путін обговорили зовнішні загрози «із західного напрямку»