Лукашенко вирушив до Путіна. Напередодні протестувальники йшли до його домівки

Зранку в понеділок, 14 вересня, президент Білорусі Олександр Лукашенко вирушив літаком до Росії на переговори з Володимиром Путіним. Про це повідомляє провласний Telegram-канал «Пул первого». Федеральні ЗМІ РФ пишуть, що на зустрічі в Сочі Путін і Лукашенко обговорять «ключові питання розвитку двосторонніх відносин стратегічного партнерства і союзництва». Вочевидь, кажучи простою мовою, головною темою стане криза в Білорусі після президентських виборів. Особливо відзначається, що підписання документів і прес-конференцій не буде.

Напередодні, у неділю, в Білорусі тривали протести проти офіційних результатів виборів. Протестувальники намагалися дістатися до Дроздів — району в центрі міста, де знаходиться резиденція Лукашенка. Їх намагався не пропустили ОМОН, один з бійців зробив попереджувальний постріл в повітря. Також були застосовані світло-шумові гранати. Вже традиційно ОМОН застосував до мирних демонстрантів силу. За офіційними даними МВД Мінську було затримано 400 чоловік. В Бресті міліція застосувала водомет.

Все це, зокрема, дало підстави міністру закордонних справ сусідньої Польщі Збігневу Рау заявити, що його країна не вважає владу Олександра Лукашенка легітимною. «Тому наша політика адресована білоруському суспільству», — зазначив глава МЗС Польщі.