Лукашенко вперше прокоментував примусову посадку літака у Мінську

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко прокоментував примусову посадку у Мінську літака Ryanair, на борту якого перебував опозиційний блогер Роман Протасевич та його дівчина Софія Сапега.

За словами білоруського диктатора, повідомлення про мінування літака надійшло зі Швейцарії.

«Літак розвернули біля БелАЕС. А якби раптом системи безпеки АЕС були переведені в режим повної бойової готовності? Я діяв законно, захищаючи людей, за всіма міжнародними правилами... У літаку знаходився терорист, і про це знали далеко за межами Білорусі. Була бомба чи ні, але якби мені доповіли про те, що в літаку терорист, я б негайно віддав наказ посадити літак» — сказав Лукашенко.

«Як ми і прогнозували, наші недоброзичливці ззовні, так і всередині країни, змінили методи атаки на державу. Вони переступили безліч червоних ліній, перейшли межі здорового глузду і людської моралі», — цитує Лукашенка ВВС

За його словам, недоброзичливці Білорусі перейшли від організації бунтів до «етапу удушення». Лукашенко твердить, що Захід відмовиться від розслідування інциденту з Ryanair.

Також він прокоментував інформацію про те, що після посадки в Мінську, крім Протасевича і його подруги Софії Сапеги, до Вільнюса долетіли не всі пасажири.

«Три людини вийшли з літака в Мінську, щоб не повертатися з Вільнюса, але з них зробили фейкових співробітників КДБ», — стверджує Лукашенко.

Затримання в аеропорту

У неділю, 23 травня, пасажирський літак авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса, здійснив примусову посадку в аеропорту Мінська.

Його посадили нібито через повідомлення про мінування, але вибухового пристрою не знайшли.

На борту знаходився співзасновник білоруського опозиційного телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич, якого відразу після посадки затримали в аеропорту Мінська. Разом з ним затримали його дівчину, росіянку Софію Сапегу.

Протасевича в Білорусі оголошено у міждержавний розшук і включено в список «причетних до терористичної діяльності».

Telegram-канал Nexta активно висвітлював і допомагав координувати білоруські протести проти диктаторського режиму Олександра Лукашенка, які спалахнули в країні після фальсифікованих президентських виборів в серпні минулого року.

Батьки затриманого Романа Протасевича переконані, що до їхнього сина застосовували насильство