Львівські хірурги дістали з мозку хлопчика 8-мм уламок російської міни (фото)

Хірурги львівської дитячої лікарні імені святого Миколая дістали 8-міліметровий уламок російської міни з головного мозку 9-річного хлопчика.

Про це повідомила пресслужба лікарні.

Михайлик Воловиков з Херсона отримав надважке поранення голови 31 грудня під час чергового мінометного обстрілу міста. Тоді він разом з другом саме обідав в кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте це їх не врятувало — уламки прошили стіни.

Уламки потрапили Михайлові прямо в голову, а його 11-річний друг загинув на місці.

обстріл херсон

Першу хірургічну допомогу надавали херсонські лікарі, а вже миколаївські виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці — надто глибоко він заліг. Коли Михайло опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована. Перші кроки він змін зробити лише за місяць після поранення, а піднімати ліву руку — ще за кілька місяців. Однак згодом у нього почалися судомні напади.

За надскладну операцію погодилися взятися львівські спеціалісти Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії лікарні святого Миколая.

Під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу медики змогли безпечно дістати 8-міліметровий уламок, а також закрили відсутню частину черепа титановою пластиною.

операція львів дитяча нейрохірургія

уламок мінометної міни у голові

Операція пройшла успішно, але попереду хлопчика чекає тривале відновлення. Михайлик мріє повернутися додому і щоб його місто більше не обстрілювали.

Михайло Воловиков

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

В Києві провели унікальну операцію — пересадили печінку і одночасно виправили ваду серця (фото)