Ляшко розповів, що перші щеплення від COVID-19 отримають медпрацівники, а не відомі політики
UN News

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що першими в Україні вакцинуватимуть від коронавірусу не відомих людей, аби закликати інших до вакцинації, а медиків.

Про це Ляшко сказав у ефірі «Право на владу».

Ведуча зазначила, що у деяких країнах з першого уколу COVID-вакцини робили «ритуальне дійство», залучаючи авторитетних та відомих людей.

Ляшко відповів, що Україна розпочне кампанію з медпрацівників, аби захистити людей, які на передовій боряться з коронавірусною хворобою.

«Я вважаю, що будь-який медпрацівник — герой і він може стати тим, хто отримає перше щеплення. І ми не можемо ділити, хто більше заслуговує, а хто менше. Ми усі (президент, секретар РНБО, міністри — Прим. ред.) покажемо, що вакцина безпечна й ефективна».

Ті, хто перехворів на COVID-19, також отримають щеплення

Ляшко запевнив, що щеплення від коронавірусу робитимуть й тим, хто вже перехворів. Водночас, таким особам запропонують на півроку відтермінувати щеплення.

Він сказав: «У МОЗ оперативний штаб перезатвердив рекомендації, як і кого вакцинувати проти COVID-19. Людині, яка перехворіла на COVID-19, можуть рекомендовати пересунути щеплення на шість місяців. Але якщо у неї є бажання, і вона потрапила у пріоритетні групи, перенесена хвороба не є протипоказом до вакцинації».

Ляшко вкотре наголосив, що вакцинація буде безоплатна та добровільна. Водночас, щеплення не робитимуть вагітним жінками, оскільки мало даних про те, як вони переносять введення препарату.

Він також зазначив, що тестування перед вакцинацією робити не будуть.

Україна очікує отримати вакцини AstraZeneca раніше, ніж Pfizer

В Україну вже наступного тижня може прибути, окрім вакцини Pfizer, ще й вакцина розробки AstraZeneca.

«Прозвучало, що ми очікуємо вакцину Pfizer. Можливо, першою буде вакцина AstraZeneca, закуплена за бюджетні кошти. Два продукти ми очікуємо наступного тижня. Є питання стосовно вакцини Pfizer, яку ми отримуємо в рамках COVAX, яка безкоштовно надходить в Україну. Зараз йдуть бюрократичні процеси», — пояснив Ляшко.

Він нагадав, що Pfizer підтвердили постачання в Україну 117 тис., ще підписані контракти на 12 млн доз вакцин AstraZeneca і Novavax.

Також Україна очікує отримати у І-ІІ кварталі від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини AstraZeneca за програмою COVAX.

Крім того Україна уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника — Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші — а це трохи менше мільярда гривень — у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Стало відомо, яка компанія розвозитиме вакцини Pfizer по регіонах України