Ляшко заявив, що дату прибуття COVID-вакцини оголосять, коли літак із нею приземлиться в «Борисполі»
Getty Images

Головний санлікар Віктор Ляшко держави запевнив, що дата надходження в Україну антиковідної вакцини AstraZeneca відома. Проте  її оголосять лише тоді, коли літак із нею сяде в аеропорту «Бориспіль», додав чиновник.

Про це високопосадовець розповів під час пресконференції.

«Вакцина в Україну надійде найближчим часом. Дата постачі відома, але є декілька перемінних, які можуть вплинути. Для того, щоб не було ніяких потім нюансів, дату скажемо, коли ось точно літак приземлиться в «Борисполі»», — сказав Ляшко.

Ізраїль через шантаж купить вакцину Sputnik V у Росії — ЗМІ

Графік постачання вакцини в регіони залежатиме від того, в який час доби її доставлять в Україну, каже держслужбовець. Якщо це буде до 16-ї години, то розвезення почнеться наступного дня. Якщо після 16:00, то все залежатиме від швидкості розмитнення, оформлення, розподілу доз по областях.

Для проведення щеплень від COVID-19 в Україні працюватимуть до 600 мобільних бригад медиків та 4250 спеціально обладнаних кабінетів, зазначив санлікар.

Першими вакцину отримають Київ та шість областей — Вінницька, Житомирська, Київська, Полтавська, Черкаська та Чернігівська.

Потім її 11 машинами одночасно повезуть в усі інші регіони. Температура зберігання вакцини AstraZeneca становить від +2 до +8°C.

«Холодовий ланцюг буде дотриманий: з літака — до доставлення на національний склад, звідти — до регіональних складів, мобільних бригад та пунктів проведення щеплень», — наголосив Ляшко.

Степанов пообіцяв, що вже незабаром вакцина AstraZeneca буде в Україні