Люди, які одужали від COVID-19, все ще можуть заражати оточуючих, вважають вчені
Pixabay

Люди можуть переносити і передавати COVID-19 і після одужання. Про це свідчать результати дослідження, яке провело агентство Міністерства охорони здоров'я і соціального забезпечення Великої Британії, передає Reuters.

«Навіть якщо ви вважаєте, що захищені після хвороби, і ймовірність розвитку важкої інфекції у вас низька, все ж існує ризик того, що ви можете заразитися і передати вірус іншим людям», — розповідає очільниця дослідження Сьюзан Хопкінс.

Однак отриманий імунітет знижує ризик повторного зараження вірусом на 83% протягом як мінімум п'яти місяців.

«Тепер ми знаємо, що більшість з тих, хто заразився вірусом і отримав антитіла, захищені від повторного зараження, але ми ще не знаємо, як довго триває захист. Що особливо важливо, ми вважаємо, що люди все ще можуть передавати вірус», — зазначила Хопкінс.

За п'ять місяців вчені виявили 44 потенційних повторних зараження з 6614 учасників, у яких були виявлені антитіла. Наразі тільки два випадки із 44 справ пройшли детальну перевірку.

Дослідники планують перевірити, чи може природний імунітет тривати довше п'яти місяців. Команда не змогла визначити, у кого більше ризиків заразитися повторно. Більшість учасників дослідження — це молоді жінки.

Хвороба наступає. «Британський» вид коронавірусу вже наблизився до України