Людмила Путіна заробляє мільйони на маєтку, який отримала від влади — розслідування

Колишня дружина президента росії володимира путіна Людмила отримує сотні мільйонів рублів прибутку завдяки масштабному маєтку у центрі Москви, який їй передала влада міста.  

Про це йдеться у розслідуванні Фонду боротьби із корупцією Олексія Навального.

Людмила Путіна з 2000-их займалася так званим Центром розвитку російської мови, який був створений під неї.

Мерія Москви та Управління справами президента передали цьому Центру у власність ділянку землі та дореволюційний маєток по вулиці Воздвиженка, 9 у центрі Москви. У ньому зробили ремонт, надбудувавши два поверхи, і перейменували на Центр розвитку міжособистісних комунікацій.

Зараз ним керує новий чоловік Путіної Артур Очеретний з яким вона перебуває у шлюбі з 2015 року.

Формально Людмила не має стосунку до Центру і жодних формальних посад у неї немає. Усі дозволи на реконструкцію Центра і його фінансування виділялися саме Очеретному, який з 2003 року займався «організацією заходів і свят», а у 2010 році став директором Центру розвитку міжособистісних комунікацій.

«Центр здає будинок в оренду особистій фірмі Людмили «Меридіан», а той уже здає її в суборенду ВТБ, Сбєру і комерційним фірмам. Фактично весь прибуток осідає у Людмили, за оренду вона платить у рази менше, ніж отримує від суборенди. На оренді на рік фірма Людмили заробляє більше 250 млн рублів, з яких ВТБ і Сбєр дають понад 150 млн», — йдеться у розслідуванні.

Фактично колишній дружині Путіна віддали для збагачення маєток та земельну ділянку у центрі Москви приблизною вартістю 10 млрд рублів.

«Також Центр отримує державне фінансування. Три найбільші спонсори: мерія Москви, Газпромбанк і «Сєвєрсталь» близького до Путіна олігарха Олексія Мордашова…. Всього за три роки від мерії Центр отримав 175 млн рублів, від Газпромбанку — 140 млн і від «Сєвєрсталі» — 100 млн. Ці гроші теж осідають у кишені у компанії Людмили: Центр дає позику фірмі «Меридіан», «Меридіан» відразу — Людмилі», — додають розслідувачі.

Тож фірма «Меридіан» платить Путіній мільйони рублів «зарплати» і «премій». За два роки колишня дружина Путіна заробила 232 млн рублів (близько $2 млн).

До слова, ані Очеретний, ані колишня дружини Путіна, які володіють майном у Європі (зокрема віллою у Франції), не потрапили під санкції ЄС через війну росії проти України. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Атака клонів: скільки двійників у путіна