«Маємо багато що відновлювати й багато чoго лікувати». Що сказав Джо Байден у першій президентській промові
Getty Images

Джозеф Р. Байден-молодший став 46-м президентом США. Він формально вступив на посаду після складення присяги під час церемонії інавгурації.

За кілька хвилин до Байдена присягу склала віцепрезидент Камала Харріс.

45-й президент Дональд Трамп відмовився брати участь в церемонії інавгурації нового глави держави. Це перший такий випадок за більш ніж 150 років. Віцепрезидент його адміністрації Майк Пенс відвідав церемонію.

Інавгурація проходила без глядачів, на ній були присутні тільки офіційні особи і обмежене число гостей. Таке рішення було прийнято через коронавірус, а також через можливість масових заворушень, які, за даними ФБР, могли влаштувати прихильники Трампа.

Через коронавірус і можливі заворушення інавгурація проходить за безпрецедентних заходів безпеки: до міста стягнули 25 тисяч бійців Нацгвардії, центр Вашингтона перекрили.

Стоячи біля Капітолію через два тижні після того, як натовп повстанців захопив цей будинок, Байден взявся за завдання об'єднати націю. Він закликав американців зібратися разом і протистояти смертельній пандемії, економічному колапсу, який залишив мільйони безробітними, та глибоким розбіжностям щодо питань расової справедливості та жорстокості поліції.

Байден зосереджував свою президентську кампанію на обіцянці відновити «душу нації».

Коли він складав присягу, він поклав руку на сімейну Біблію Байденів, яка на обкладинці має кельтський хрест, і є родинною реліквією з 1893 року.  

Слова присяги промовляв верховний суддя Джон Робертс, а дружина Байдена, доктор Джилл Байден, тримала Біблію під час складання присяги.

Віце-президент Камала Харріс увійшла в історію, оскільки присягнула як перша жінка, перша чорношкіра та перший людина південноазійського походження на посаді віцепрезидента США.

Після бурхливого року, який започаткував нову главу руху за громадянські права, коли американці вийшли на вулиці на знак протесту проти расової несправедливості та жорстокості поліції після смерті Джорджа Флойда, присяга стала показовою для країни, яка декларує ідеали рівності для всіх.

Харріс прийняла присягу на двох Бібліях. Перша належала колишньому судді Верховного суду Тургуду Маршаллу, який надихнув її на юридичну кар'єру. Друга — Регіні Шелтон, сусідці, яка піклувалася про Харріс та її сестру Майю, коли вони підростали й відвідували з нею церкву. Харріс описала Шелтон як «другу матір для нас».

Слова присяги промовляла Соня Сотомайор, перша жінка-латиноамериканка, яка служила у верховному суді. Чоловік Харріс, Даг Емгофф, тримав Біблію, коли політик складала присягу.

Трамп, який є першим президентом за понад 150 років, який відмовився відвідувати церемонію прийняття присяги свого наступника, прибув до Флориди до того часу, коли Байден склав присягу.

Колишній віцепрезидент Майк Пенс, який перебував у Капітолії, коли його штурмував натовп на початку цього місяця, і друга леді Карен Пенс вийшли на інавгураційні стенди під оплески.

Промова Байдена

Під час свого інавгураційного звернення президент Байден згадав про нинішнє важке становище Америки, зазначивши, що країна має «багато що  відновити, багато що зцілити, багато побудувати і багато чого отримати».

Згадавши кількість загиблих внаслідок коронавірусу в США (вона перевищила 400 000), Байден зазначив, що «мало хто в історії нашої нації зазнавав більших викликів або вважав час більш складним, ніж той час, який ми переживаємо зараз».

Байден висловився про пандемію COVID-19 й сказав про «вірус, який раз на століття мовчки переслідує країну. За один рік забрано стільки життів, скільки Америка втратила за всю Другу світову війну».

Але Байден не лише описував біль і суперечки, оскільки «мільйони робочих місць були втрачені» й існує «крик про расову справедливість, що тривав приблизно 400 років». Політик розповів про ознаки надії.

«Щоб подолати ці виклики, відновити душу і забезпечити майбутнє Америки, потрібно набагато більше, ніж слова. Це вимагає найбільш невловимого з усіх речей демократії: єдності».

Подякувавши присутнім на інавгурації, Байден сказав: «Це день Америки. Це день демократії».

Президент згадував жорстокий напад на Капітолій два тижні тому, сказавши, що це підкреслило цінність американської демократії.

«Ми знову дізналися, що демократія дорогоцінна. І в цю годину, друзі, демократія взяла гору» — сказав президент.

Байден сказав, що нація «повинна протистояти» білому супрематизму. Він, можливо, став першим президентом, який вимовив цю фразу в інавгураційному зверненні.

«Мрія про справедливість для всіх більше не буде відкладена», — сказав президент.

Байден також закликав країну об'єднатися після чотирьох років президентства Дональда Трампа.

«Це наш історичний момент кризи та виклику, і єдність — це шлях вперед», — сказав президент.

«Я знаю, що в наш час говорити про єдність може здатися для когось дурною фантазією. Я знаю, що сили, які розділяють нас, глибокі, і вони справжні. Я також знаю, що вони не є новими. Єдність — це шлях вперед», — сказав президент у своєму інавгураційному зверненні.

Байден описав історію Америки як «постійну боротьбу» між визнаними ідеалами країни та її реальністю.

Потім президент відзначив присягу Камали Харріс як віцепрезидента, що свідчить про те, наскільки позитивних змін може досягти нація.

«Не кажіть мені, що (стан) речей не може змінитися», — сказав Байден.

Байден засудив протестувальників, які захоплювали Капітолій і намагалися відкинути волю народу, жорстоко зірвавши затвердження Конгресом його перемоги на президентських виборах. «Цього не сталося. Це не станеться: ні сьогодні, ні завтра, ніколи», — сказав президент.

Байден також пообіцяв бути «президентом для всіх американців», включаючи тих, хто його не підтримав, і він закликав націю почати сьогодні з нового початку.

«Ми повинні відкинути культуру, в якій самі факти обробляються і навіть продукуються», — сказав Байден.

Байден також використав свою інавгураційну промову, щоб висловити обіцянки глобальним союзникам країни після чотирьох років програми Дональда Трампа «Америка насамперед».

«Ми відновимо наші союзи і ще раз будемо взаємодіяти зі світом не для того, щоб відповісти на вчорашні виклики, а сьогоднішні й завтрашні», — сказав новий президент.

Байден сказав, що Америка подасть світові позитивний приклад під його керівництвом як президента. «Ми покажемо не просто приклад своєї сили, а силу свого прикладу», — сказав Байден.

Визнаючи складні часи для країни, яка продовжує боротьбу з коронавірусом, Байден сказав: «Люди, це час випробувань. Нас з вами, оцінюватимуть як ми вирішуємо ці каскадні кризи нашої ери. Чи піднімемось ми до цього? Чи ми переможемо у цю рідкісну і важку годину?».

Байден закінчив свою промову приблизно через 21 хвилину, що стало досить короткою інавгураційною промовою.

Джо Байден склав присягу президента США (онлайн)