МАГАТЕ опублікувало звіт про візит на Запорізьку АЕС

У МАГАТЕ опублікували звіт за підсумками візиту місії на окуповану Запорізьку АЕС.

У доповіді зазначили, що ситуація на станції є безпрецедентною. Експерти заявили у необхідності заходів, які допоможуть запобігти ядерній катастрофі через військові дії на ЗАЕС.

Експерти підтвердили, що окупанти розмістили на ЗАЕС військових та техніку. «Зокрема, кілька військових ваговозів на першому поверсі турбінних залів у енергоблоках 1 і 2». Також на станції перебувають працівники «Росатому».

У звіті зазначили, що присутність технічного персоналу «Росатому» може призвести до втручання в нормальну роботу українських фахівців на ЗАЕС.

Також у МАГАТЕ заявили, що пошкодження від обстрілів на ЗАЕС зафіксували на:

  • одному маслобаку для змазки турбін;
  • покриття будівлі для транспорту, який перевозить використане ядерне паливо;
  • спецбудівлі зі ядерним паливом та сховищем ядерних відходів;
  • будівлі з центральним моніторинговим пунктом фізичного захисту;
  • контейнері з системою радіаційного контролю.

В агентстві наголосили, що обстріли неподалік станції повинні припинитися для підтримки фізичної цілісності АЕС, аби не спричинити надзвичайної ситуації.

Водночас у звіті зазначили, що радіаційний фон на станції в межах норми. Український персонал забезпечує нормальну роботу ЗАЕС, але через тиск окупантів вони працюють понаднормово.

Зазначають, що росіяни не пускають персонал до навчального аварійного центру. Окупанти створили альтернативний, але він не відповідає вимогам. Агентство наголосило у необхідності відновлення системи аварійного реагування на станції.

МАГАТЕ рекомендує вивести зі станції працівників «Росатому», військових рф та техніку окупантів, аби не загрожувати безпеці на Запорізькій АЕС.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На ЗАЕС відімкнули останню лінію, що з'єднувала станцію з енергосистемою України — Енергоатом