Майбутня перша леді США порушить багаторічну традицію. Раніше так робила лише Елеонора Рузвельт
Getty Images

З перемогою Джо Байдена на виборах президента США Америка отримає нову першу леді. Нею стане 69-річна Джилл Байден.

Вона ще не господиня Білого дому, але американські ЗМІ вже пишуть, що місіс Байден порушить більш ніж двохсотрічну традицію. Жінка не збирається відмовлятися від своєї оплачуваної роботи. Таким чином вона хоче поєднувати професійну діяльність з роллю першої леді, що в американському суспільстві не прийнято, повідомляє USA Today.

Джилл буде першою дружиною президента США за останній 231 рік, яка поєднуватиме роботу і статус першої леді. До цього лише дружина Франкліна Рузвельта Елеонора намагалася зберегти свою роботу, проте зрештою зрозуміла, що поєднувати важко, і зосередилась на нових обов’язках.

Джилл Байден є професором англійської мови. Вона більше 40 років працює викладачем: викладала англійську мову та читання у школах, а також працювала з підлітками із особливими потребами.

Історично перша леді США присвячує себе сімейним обов'язкам у Білому домі. Проте місіс Байден вже має досвід поєднання роботи з функціями другої леді. Адже вісім років, з 2009 по 2017 рік, її чоловік був віцепрезидентом у команді Барака Обами. В цей період Джилл викладала у коледжі Північної Вірджинії.

«Викладання — не те, що я роблю. Це те — що я є», — каже місіс Байден.

«Вона буде приголомшливою першою леді», — впевнений Барак Обама.

А Кетрін Джеллісон, історик і професор Університету Огайо, зауважує: «Американці історично бажали, щоб їхні перші леді були за можливості біля президента. Можливо, настав час, коли американці почнуть більше сприймати ідею про те, що дружина президента може одночасно бути першою леді і професіоналом, який працює».

Джо і Джилл Байден одружилися в 1977 році. У них є 39-річна дочка Ешлі. До цього одруження з Джилл Байден вже був одружений. Його перша дружина Нелія і молодша дочка Наомі загинули в автокатастрофі у 1972-му.