Майже вдвічі менше моря. Туроператор Join Up поділився невтішною статистикою літнього турсезону

В липні-серпні Join Up продав 41,9 тис. турів, що на 54% менше, ніж за аналогічний період 2019-го. По ним поїхало відпочивати 133,2 тис. туристів — на 36% менше, ніж минулого року. Туроператор не пояснює причини диспропорції між падінням кількості бронювань та числа туристів, але за словами співрозмовника Chas News серед турагентів, тренд можна пояснити збільшенням кількості туристів, що їдуть у подорож по одному бронюванні заради економії. Наприклад, якщо у минулому році пересічне подружжя з дитиною часто купувало два тура — батьки їхали окремо, а дитину відправляли на відпочинок з бабусею, то в цьому році родина відпочивала у трьох, а бабуся залишалася дома.

Ситуацію не змогло виправити і зниження цін на основні напрямки відпочинку. Так, за даними туроператора, цього літа середня ціна тура у Туреччину у порівнянні з минулим роком впала на 17% — до $781, а у Албанію на 12%, — до $790. Лише Єгипет подорожчав на 17%, — до $824. Про це свідчать дані одного з найбільших українських туроператорів Join Up, які опублікувало видання «‎Новое время».

Нагадаємо, за даними Держстату реальний ВВП у II кв. 2020 року зменшився порівняно з аналогічним періодом 2019-го на 11,4%. Але сервісні галузі економіки, серед яких і туризм, при економічних кризах просідають найбільше.