Макрон каже, що Франція продаватиме зброю Єгипту незалежно від порушень прав людини

Президент Франції Еммануель Макрон заявив у понеділок, що не буде обмежувати продаж зброї Єгипту через права людини, тому що він не хоче послаблювати здатність Каїру протидіяти тероризму в регіоні. Цей коментар президента викликає гнів критиків .

Обидві держави поділяють занепокоєння щодо нестабільності в Сахелі, загрози з боку джихадистських угруповань в Єгипті та політичного вакууму в Лівії, повідомляє Reuters. Вони розвивали тісніші економічні та військові зв'язки з часу приходу до влади Абдель Фаттаха аль-Сісі.

Але 17 французьких та міжнародних правозахисних організацій виступили із заявою напередодні візиту Сісі до Франції й звинуватили Макрона в тому, що він закриває очі на те, що, за їхніми словами, зростає кількість порушень свободи урядом Сісі.

«Я не буду обумовлювати питання оборонного та економічного співробітництва цими розбіжностями (щодо прав людини). Більш ефективною є політика вимогливого діалогу, ніж бойкот, який лише знизить ефективність одного з наших партнерів у боротьбі з тероризмом», — сказав Макрон під час спільної прес-конференції з Сісі після переговорів двох лідерів в Єлисейському палаці.

Французькі чиновники відкидають критику, заявляючи, що уряд проводив політику уникнення публічних повідомлень про захисту прав у інших країнах і замість цього висловлював занепокоєння приватно.

Кавалерія Французької республіканської гвардії супроводжувала Сісі центром столиці. Макрон у масці прийняв його в Єлисейському палаці.

Тим не менше, навіть у межах французького офіціозу є сумніви щодо теплого прийому Сісі, режим якого ув’язнив тисячі опонентів.

«Я не знаю, що ми отримаємо від цього візиту. Це звичайний бізнес», — сказав один французький дипломат, висловлюючи осуд позицію Макрона.

У 2013-2017 рр. Франція була основним постачальником зброї до Єгипту. Ці контракти вичерпалися, включаючи угоди на отримання більшої кількості винищувачів Rafale та військових кораблів, які були на завершальній стадії. Дипломати кажуть, що це пов’язано як з питаннями фінансування, так і з реакцією Франції на проблеми, пов’язані з правами людини.

Сісі відхилила звинувачення у порушенні прав людини.

Вам не годиться представляти єгипетську державу та все, що вона робить для свого народу та для стабільності регіону, як режим гнобителів. Нам немає чого боятися чи бентежитися, ми — нація, яка прагне будувати своє майбутнє для свого народу в надзвичайно суворих умовах в регіоні, де спостерігаються великі сум'яття

Макрон сказав, що звільнення членів Єгипетської ініціативи за особисті права (EIPR) було початком і що він дав Сісі список осіб, яких слід звільнити.

«Еммануель Макрон фактично дає добро на безжальним репресіям, що проводяться Сісі проти громадянського суспільства, і відвертається від власних зобов'язань», — сказав Бенедікт Жаннерод, директор французького відділення організації Human Rights Watch, у відповідь на коментарі Макрона.

ВМС Єгипту вперше відправили бойові кораблі в Чорне море