Маріуполь зараз: що відбувається у місті 29 квітня

Маріуполь  українське місто, яке з перших днів найбільше страждає від повномасштабного російського вторгнення. В місті, заблокованому окупантами, склалася катастрофічна ситуація: немає води, світла, тепла. Люди помирають не лише від ворожих снарядів, а і від голоду та зневоднення. Виїхати з міста неможливо через постійні атаки росії.

Chas News розповідає, що відбувається в Маріуполі в четвер, 29 квітня.

19:45 Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що після бомбардувань оточеного заводу «Азовсталь» кількість поранених там зросла до 600 людей. 28 квітня росіяни авіаударами зруйнували підземний шпиталь. До цього, за словами Бойченка, було орієнтовно 170 поранених.

18:23 Окупанти вивезли з Маріуполя частину вцілілих апаратів ШВЛ, які вкрай потрібні при лікуванні тяжкохворих ковідних пацієнтів. Про це повідомляють маріупольці, які ще перебувають у заблокованому місті.

16:25 Канали окупантів повідомляють, що на місці «Азовсталі» з'явиться парк на згадку про загиблих у Маріуполі. Виходить, вони збираються повністю знести величезний завод.

16:23 Сергій Волина, командир української 36-ї бригади морської піхоти, розповів в інтерв’ю CNN, що ситуація в бункерах «Азовсталі» гірша, ніж просто «гуманітарна катастрофа».

«Вчора був потужний авіаудар росіян, пряме влучання по польовому шпиталю, розташованому в підземеллях заводу «Азовсталь». Операційна потрапила під бомбу, всі хірургічні інструменти втрачено, обладнання  все, що треба для хірургічних операцій, знищено. Тож тепер ми не можемо лікувати наших поранених, особливо з пораненнями від шрапнелі й кульовими пораненнями... Наразі в нас немає ніяких хірургічних інструментів. Також у нас майже не лишилося медикаментів», — розповів Волина.

14:14 Від початку війни до сьогодні — хроніки боротьби за Маріуполь воїнів «Азову». Скільки ворожої техніки знищили «азовці» за час війни, дивіться тут.

14:02 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що окупаційна влада розповсюджує в Маріуполі такі листІвки «Відповідь на питання». Вони показують всі реалії теперішнього і майбутнього Маріуполя під час окупації:

Окупанти розповсюджують в Маріуполі листовки «Відповідь на питання»

Окупанти розповсюджують в Маріуполі листовки «Відповідь на питання»

Окупанти розповсюджують в Маріуполі листовки «Відповідь на питання»

13:33 У Вінниці назвали вулицю на честь Маріуполя.

12:00 Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео з останніх вуличних боїв в районі «Азовсталі». «Відео унікальне тому, що зазвичай ми бачимо лише тік-ток бійців з пустими вікнами. Тут — реальні наслідки спроб російських морпіхів атакувати «Азов» та наших морпіхів. Наші захисники найкращі. Перетворюють російську військову еліту на добриво», — підписав відео Андрющенко

11:47 Кілька точок wi-fi працюють в місті два рази на день: з 8 до 9 та з 14 до 15 годин. 

11:26 В’їзд у місто навіть з папером про фільтрацію можливий лише за умови реєстрації в Маріуполі або наданням доказів, що прямуеш до родичів умовно першої лінії — батьки, діти. В’їзд з обґрунтування «за чоловіком» неможливий.

11:12 Вчора вперше ватажок «ДНР» Денис Пушилін завявив про намір у травні розпочати роботу порту у Маріуполі. Це черговий раз підтверджує інформацію про намір «націоналізації» майна України до росії та її сателітів. Окупанти також проводять перепис багатоповерхівок та збирають інформацію по вцілілих квартирах та їх власниках.

10:50 28 квітня окупанти продовжували спроби штурму «Азовсталі». На штурм, окрім живої сили, було кинуто багато важкої техніки, зокрема танків. Успіху не досягнуто, тому обстріли та бомбардування тривають. 

10:43 «Щодо евакуації. Просимо всіх очікувати на офіційну інформацію і з розумінням ставлячись до актуальності та наших спільних переживань, утримуватись від висвітлення подій, навіть якщо вам стало щось відомо. Це дуже делікатна справа, тому дайте всім спокійно робити свою справу і не провокуйте формальні приводу для зриву», — заявив Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

10:06 «У Маріуполі загинула спортсменка Аліна Перегудова. Їй 14 років та вона подавала великі надії у важкій атлетиці. Аліна досягла чималих успіхів. Входила до складу спортсменів-кандидатів збірної команди України.  А торік на національному чемпіонаті виборола золоті нагороди», — йдеться у повідомленні міськради Маріуполя.

09:42 Евакуація цивільних з «Азовсталі» запланована на 29 квітня — повідомляє Reuters з посиланням на джерело в Офісі президента. Додаткових подробиць поки що не повідомляють.

21:09 Російські окупанти видають новонародженим маріупольцям свідоцтва про народження невизнаної «ДНР». Про це повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова. Зокрема, таке свідоцтво видали новонародженому хлопчику 23 квітня.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Головні новини про війну в Україні. 29 квітня. ОНЛАЙН