Маріуполь зараз: що відбувається у місті 6 травня

Маріуполь досі потерпає від російських окупантів. Місто зруйноване та заблоковане російськими окупантами. Вони знущаються над місцевими жителями, посилюють заходи фільтрації і впровадили інформаційну блокаду. 

Кілька сотень цивільних мешканців вдалося вивезти до Запоріжжя, але тисячі ще залишаються в Маріуполі.

Окупанти прорвалися на територію заводу «Азовсталь», там йдуть важкі бої.

Chas News розповідає, що відбувається в Маріуполі у четвер, 6 травня.

21:55 У п'ятницю, 6 травня, із заблоковного окупантами заводу «Азовсталь» в Маріуполі вивезли 50 жінок, дітей та людей похилого віку. Завтра евакуація продовжиться.

20:38 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у Маріуполі знищено понад 95% всіх споруд. Точне число жертв серед цивільного населення невідоме, але мова може йти про десятки тисяч.

18:50 Генштаб повідомляє, що в Маріуполі противник основні зусилля зосереджує на блокуванні та ураженні підрозділів українських захисників в районі «Азовсталь».

14:58 Полк «Азов» повідомив, що під час режиму припинення вогню, на території заводу «Азовсталь» окупанти застосували ПТРК, в результаті чого було підбито евакуаційне авто, яке мало забрати людей з заводу. В результаті обстрілу 1 боєць загинув та 6 поранені. Ворожі війська продовжують порушувати всі домовленості.

13:32 У кремлі заявили, що «широке святкування Дня Перемоги в Маріуполі зараз неможливо».

11:35 Міжнародна організація Save the Children виплачуватиме 10 тис. грн матеріальної допомоги маріупольцям, які починаючи з травня прибувають до Запоріжжя з окупованих територій. Таку допомогу отримали вже більше 400 осіб. 

11:17 У Маріуполі відбувається розбір завалів. 

«Як і раніш, ручну роботу та роботу доставання з під-завалів трупів покладено на маріупольців. Оплата — їжа», — написав радник мера Петро Андрющенко.

11:12 . У приміщенні лікарні №2 на 17 мікрорайоні — обласної лікарні інтенсивної терапії з’явилась нова точка інтернету. Крім того, окупанти дозволили працювати лікарям на обслуговування маріупольців. 

10:58 Попри публічну відмову від проведення параду в Маріуполі продовжуємо спостерігати підготовку до святкування 9 травня. 

10:37 На 9 травня окупанти готують «парад полонених» у Маріуполі, повідомив Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента. За його словами подібний сценарій російські загарбники використовували на Донбасі у 2014 році.

10:09 Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя повідомляє, що росіяни не дають спокою маріупольцям, які тікаючи від війни виїхали за кордон. Повідомляють, що в Ротердамі (Нідерланди) вночі росіяни розтрощили всі автівки з українськими номерами, що було припарковано біля лайнеру. Маріупольці кажуть що ця агресія через те, що Нідерланди відмовились обслуговувати російські суда.

9:40 Російські окупанти так званою фільтрацією перетворюють Маріуполь на концентраційний табір, тримаючи у полоні тисячі людей, розповів Петро Андрющенко, радник міського голови.

За його словами в місті люди повністю безправні, над ними знущаються і ставляться до них як до худоби. На вулиці ти не можеш перебувати зараз, якщо в тебе немає одразу двох паперів: один — про проходження фільтрації, інший — взагалі дозвіл на знаходження на вулиці.  

9:15 Основні сили російських збройних формувань зараз відведені на північ від Маріуполя. Зараз місто містить кілька батальйонно-тактичних груп. Водночас Маріуполь продовжує терпіти постійні авіаційні та артилерійські удари. Про це повідомляють у Пентагоні.

8:57 Майже 500 людей було врятовано з «Азовсталі» та Маріуполя завдяки посередництву ООН. Про це повідомив генеральний секретар Антоніу Гутерреш. 

8:25 Сьогодні, 6 травня, має відбутися евакуація з Маріуполя. Збір біля ТРЦ «Порт Сіті» о 12:00. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Головні новини про війну в Україні. 6 травня. ОНЛАЙН