Марш проти рівності. У Phillip Morris просять не прирівнювати акцизи на «Айкоси» до сигаретних

Тютюновий виробник Philip Morris International закликає владу переглянути стрімке збільшення акцизного податку на ТВЕН (тютюнові вироби для електричного нагрівання). З 1 січня цього року Верховна Рада підняла акциз на вироби для електричного нагрівання до 1456,33 грн за 1 тис. одиниць — це стільки ж, скільки і для традиційних сигарет. Ставки акцизу на ТВЕН підвищуватимуть й далі — згідно з чинною редакцією Податкового кодексу, до 2024 року вони повинні поступово вирости до 2516,54 грн за 1 тис. одиниць.

Для держави індиферентно, хто що курить, податки повинні надходити у казну  приблизно такими словами наприкінці минулого року прокоментував кореспондентові Chas News підвищення податків нардеп Данило Гетманцев, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Втім, на думку Phillip Morris, якій належить ТМ Iqos і яка є найбільшим гравцем на українському ринку ТВЕН, раптове підняття акцизу на 320% замість компромісних 200%, як пропонують представники компанії, поставить під загрозу розвиток Phillip Morris в Україні та суттєво збільшить об’єми контрабанди. Крім того, у компанії вважають, що рішення ВР несумісне з європейською практикою: в середньому у країнах ЄС акцизи на ТВЕН на 72% нижчі за акцизи на сигарети  підкреслюють у PMI.

Різниця в ставках оподаткування традиційних сигарет та ТВЕН у ЄС пов’язана з тим, що за даними деяких наукових досліджень можна попередньо судити: останні можуть виявитися менш шкідливими, ніж традиційні сигарети. Так, у липні минулого року американський регулятор FDA визнав Iqos продуктом з «модіфікованим» ризиком.

Те, що ТВЕН містять менше деяких шкідливих речовин, ніж традиційні сигарети, визнають і у ВООЗ, хоча і зазначають, що це не дозволяє стверджувати, що вживання систем нагріву тютюну менш шкідливе, ніж паління.

За власний рахунок

Поки що Phillip Morris стримує зростання цін на Iqos за рахунок внутрішніх ресурсів. З 1 січня ціна на пачку Iqos у роздріб зросла на 3—5 грн, хоча складова акцизних зборів у перерахунку на пачку виросла приблизно на 20 грн.

За словами Костаса Сальвараса, голови «Філіп Морріс Україна», наразі компанія має два варіанти: скоротити до мінімуму витрати на комерціалізацію ТВЕНів, радикально переглянувши подальші інвестиції в Україні, або перекласти новий податок на споживача, заклавши до ціни. «Якщо ми оберемо перший варіант, то поставимо під загрозу тисячі робочих місць та 4,2 млрд грн, вже інвестованих у розвиток інфраструктури ТМ Iqos в Україні, а також будь-які подальші інвестиції. Другий варіант, за нашими підрахунками, призведе до зростання роздрібної ціни на ТВЕН до 8090 грн, що майже вдвічі перевищує ціну на сигарети. Така різниця підштовхне значну частину з 1 млн споживачів ТВЕН повернутися до сигарет»,  говорить Сальварас.

Крім того, у «Філіп Морріс Україна» побоюються зростання контрабанди Iqos з Білорусі та Росії. При наявному зараз рівні акцизу прибуток контрабандистів можна оцінити в $600 за коробку зі стіками.

Полегшує розповсюдження контрабанди і розквіт інтернет-торгівлі, де нелегальний збут тютюну важко відстежувати.

За підрахунками «Філіп Морріс Україна», скорочення легального споживання і збільшення контрабанди може привести до падіння об’сягів українського ринку Iqos з 4,7 млрд одиниць до 1,5 млрд одиниць, в той час як ріст збільшення надходжень до бюджету буде незначним — з 1,7 млрд грн до 2,2 млрд грн. Це приблизно у чотири рази менше, ніж сума, на яку очікує Мінфін у 2022 році.

Як ми вже згадували вище, у «Філіп Морріс Україна» пропонують більш поступово збільшувати акцизи: на 200% цього року та по 30% щорічно до 2025-го. «Збільшення акцизу на 200% для нас, як для бізнесу, теж буде дуже болючим, але це більш прийнятний варіант, ніж його зростання на 320%. Втім, навіть ці 200% ми намагатимемося не вкладати в кінцеву ціну нашої продукції для споживача», — запевняє Костас Сальварас.

Також у «Філіп Морріс Україна» запевняють, що у разі повільнішого підвищення податків компанія виконає прогнозні показники наповнення бюджету. «Бюджет України на 2021 рік передбачає отримання акцизних надходжень від ТВЕН у розмірі 4,8 млрд грн. Але, за нашою оцінкою, в разі чотирикратного підвищення бюджет втратить як мінімум 2,6 млрд грн через нелегальний ринок. Натомість ми готові забезпечити заплановані 4,8 млрд грн надходжень у 2021 році та 6,57,5 млрд грн у 2022 році, якщо підвищення ставки акцизу на ТВЕН відбуватиметься більш поступово», — каже Сальварас.

Без схем ніяк

Пропозицію компромісного підвищення податків підтримав профільний комітет ВР. Втім, виробники ТВЕН вже не вперше намагаються протягнути цю зміну в Податковий кодекс. Варто нагадати, що більш повільне підвищення акцизів на ТВЕНи (так само, як пропонує зараз Phillip Morris — на 200% цього року та по 30% щорічно) профільний комітет ВР підтримував і при підготовці чинних ставок акцизів. Але минулого року у перелік тютюнових виробів, для яких планували ввести пільгові ставки акцизу, протягнули і сигарили.

В Україні ці вироби продукує сумнозвісна Львівська тютюнова фабрика, яка спеціалізується на недорогих марках сигарет, що складають велику частину контрабанди тютюнових виробів з України до ЄС.

Справа в тому, що до 2021 року акцизний податок на сигарили був у декілька разів нижче, ніж на цигарки. Тому, закупивши акцизні марки для пачок, які складаються з двох сигарил і наклеївши їх на стандартну пачку з 20 цигарок, можна було суттєво «оптимізувати» оподаткування.

За даними видання «Цензор», у 2016 — 2018 рр жодне підприємство у Львівській області не купувало акцизних марок для виробництва цигарок, хоча за цей період у області виробили майже 5 млрд штук цигарок.

Як свідчить розслідування «Економічної правди», згідно з фінансовою звітністю Львівської тютюнової фабрики, у другому півріччі 2016 року це підприємство виробило 76,9 млн пачок сигарил і 17,3 млн пачок цигарок. Хоча на українському ринку частка сигарил складає лише 0,5%.

Тому під час ухвалення нинішнього Податкового кодексу ВР «зрізала» відверто схематозну поправку, яка надалі продовжувала дію пільгових акцизів для сигарил. Від цього невинно постраждали і виробники ТВЕН. Типово українська історія.