«Марші сусідів» відбулись у Мінську та інших містах Білорусі

У неділю, 29 листопада, до білоруської столиці знову заїхала спецтехніка. Тим часом до центру міста на «Марш сусідів» протестувальники сходилися групами. На демонстрації влада відповіла розгоном і затриманнями.

Дії режиму Олександра Лукашенка такі самі, як і на минулих протестах. До Мінська введена спецтехніка й силовики, закриті центральні станції метро, ​​Інтернет працює з перебоями, повідомляють TUT.BY, НЕХТА, правозахисний центр «Весна», «Белсат», «Наша Ніва» і «Радіо Свобода».

Протестувальники збиралися в колони в своїх мікрорайонах і рухалися до центру Мінська.

Другу неділю поспіль акції протесту проводяться у «місцевому» форматі. Мінчани збираються у дворах, а потім колонами їдуть до певної точки кожного району. Вранці Telegram-канали назвали понад 60 таких пунктів збору по всій столиці.

Силовики не змогли розігнати всі марші. Очевидці повідомляють, що проти демонстрантів силовики застосували сльозогінний газ та світлошумові гранати.

Ці спецзасоби застосували проти мирних протестуючих у Мінську та Мінському районі. Під час затримання силовики застосовували насильство та жорстоко били людей. Повідомляється, що кілька демонстрантів були побиті та втратили свідомість біля станції метро «Пушкінська», на Партизанському проспекті, недалеко від торгового центру «Рига» в Мінську.

Опозиційний блогер Нєхта пише у Telegram про те, що влада проводить в столиці Білорусі «каральну операцію»: групи з 10-15 автозаків і бусів хаотично курсують по всьому місту, намагаючись затримати «хоча б когось». Кілька разів їм вдалося розбити колони мітингувальників, але при великій кількості протестувальників така тактика вже не працює і в основному затримують випадкових перехожих.

Ми з вами бачимо, як вільні білоруси збираються у себе на подвір'ях, районах, попередньо покликавши гуляти з собою сусідів. Ми відчуваємо неймовірне єднання, радіємо, коли зустрічаються різні колони і вітають один одного

 

 

Протести проти уряду Лукашенка відбулися в Мінську 16-тий тиждень поспіль. У різних районах столиці відбулися десятки «походів сусідів», в найбільшому з яких взяли участь кілька тисяч людей.

 

Відео, зняте мінчанами, зафіксувало кілька драматичних епізодів, коли люди оточили спецмашини силових структур, піднявши руки в напрямку озброєних офіцерів, а часом відбивали затриманих демонстрантів.

На даний момент правозахисникам відомі імена понад 200 затриманих.

Серед затриманих у Мінську — невролог Руслан Бадамшин, економіст Дмитро Крук, член Координаційної ради, директор Центру правової трансформації Lawtrend та Ян Трусило, фотограф «Нового Часу». У Бресті затримали журналістів Станіслава Коршунова та Максима Хлябця з «Брестської газети», а також пенсіонерку Олену Гнаук (її судили чотири рази).

Також акції протесту проводилися у Бресті, Гродно, Гомелі, Могилеві, Вітебську, Жодіно, Смолевичах, Дзержинську, Боровлянах, Радашковичах, Ляховичах, Плющі та інших містах.

Очевидці повідомляють, що в Боровлянах силовики використовували, ймовірно, світлошумову гранату для розгону. Повідомляється, що тут затримали кілька людей, в тому числі жінок.

Розгін протестуючих був також в Домбровці. Коли силовики поїхали, люди знову зібралися в колону.

Прихильники змін протягом 113 днів вимагають відставки Лукашенка та проведення нових чесних виборів, звільнення політичних в'язнів та відповідальності за побиття та катування мирних демонстрантів.

29 листопада Тихановська пообіцяла скасувати всі «кремлівські» домовленості Лукашенка. Білоруська опозиціонерка заявила, що новий уряд анулює угоди Лукашенка з Путіним

«Маємо те, що маємо». Тихановська не назвала Крим українською територією