Марсіанські хроніки. Китайський зонд вийшов на орбіту Марса
NASA

Китайське національне космічне агентство поширило відео виходу апарату Tianwen-1 на орбіту Марсу. Його посадка має відбутися 18 лютого.

Про це повідомляє Space.com.

Тяньвен-1 вийшов на орбіту Марса 11 лютого. Зараз Китай отримав серію зображень, зроблених під час підльоту, і створив відео з двома сценами.

Камери на автоматичній станції зняли поверхню Червоної планети під час прольоту над її освітленим «боком». Видно рельєф унизу.

Майже п'ятитонний Tianwen-1 доставить до Марсу 13 наукових приладів і шукатиме водяний лід на поверхні й під нею. Це важливо для майбутніх пілотованих місій.

Американський космічний модуль з марсоходом Perseverance від агентства NASA, як очікується, вже 18 лютого здійснить посадку на Червону планету.

Планується, що марсохід Tianwen-1, який був запущений 23 липня минулого року і подолав до орбіти Марса близько 475 млн км, кілька місяців аналізуватиме поверхню Марса, після чого відбудеться спроба приземлення на поверхню Червоної планети. Якщо посадка виявиться вдалою, Китай стане другою країною в світі (після США), якій це вдалося.

Мета китайської місії полягає в тому, щоб знайти сліди життя на Марсі, а також вивчити можливості для його потенційної колонізації людиною.

Марсохід NASA подолав 97.7% шляху до Червоної планети

Марсохід американського космічного агентства NASA Perseverance («Наполегливість»), який злетів із Землі 30 липня минулого року, подолав 97.7% шляху до Червоної планети. 18 лютого 2021 року він здійснить посадку в північній півкулі Марса, повідомляють NASA і U.S. Geological Survey.

За понад півроку польоту Perseverance подолав 459 з 470 млн км на шляху до Марса. Згідно онлайн-даними NASA, на момент публікації новини швидкість апарату складає 77 517 км/год відносно Сонця. В день прибуття марсохода на Марс сигнал до нього буде йти 11 хвилин 30 секунд, а сама посадка на планету триватиме близько семи хвилин.

Напередодні посадки у U.S. Geological Survey склали інтерактивну карту місця посадки Perseverance. Це 45-кілометровий кратер Єзеро на західній околиці рівнини Ісіди в північній півкулі Марса. Вчені вважають, що 3,5-3,9 млрд років тому там були дельта річки і озеро.

Це вже буде дев’ята посадка апаратів NASA на Марс. Один із роверів — Curiosity, місце посадки якого назвали на честь письменника Рея Бредбері, все ще активний. З моменту посадки у 2012 році він вже проїхав 23 км поверхнею планети.

Марсохід Perseverance шукатиме ознаки існування в минулому Марса мікробіологічних форм життя. Зокрема, він збере зразки ґрунту, а також вивчатиме клімат і погоду на планеті.

Крім цього, він доставить на Марс зразки матеріалів, з яких планують робити скафандри для висадки людей на поверхню Місяця і, в подальшому, Марса. Інженери перевірять, як на зразки вплине марсіанська середовище.

Повідомляється, що апарат укомплектований 23 спеціалізованими камерами, вдосконаленою навігаційною системою, екстремальною установкою, яка зможе зібрати зразки марсіанського повітря, а також 2 мікрофони. Завдяки їм людство зможе вперше почути, як звучить Марс.

Також вперше у складі місії на Марс буде безпілотник — 1,8-кілограмовий міні-гелікоптер Ingenuity («Винахідливість»).

Досі в рамках марсіанських місій не використовувалися апарати, здатні літати в атмосфері. За допомогою дрона планують відпрацювати технологію таких польотів.

Загальні витрати на створення марсохода і його запуск оцінюють в $2,1-2,7 млрд.

Життя на Марсі? Водяна пара в атмосфері пропонує нові підказки

Дослідники виявили, що вода потрапляє у верхні шари тонкої атмосфери червоної планети в ті самі дні, коли зонд «Тяньвен-1» вийшов на орбіту.

Сліди давніх долин та річкових русел дозволяють припустити, що колись вода текла поверхнею Марса. Сьогодні вода здебільшого замкнена в крижаних шапках планети або перебуває під землею.

Дослідники спостерігали випадання водяної пари високо в тонкій атмосфері Марса. Це нові підказки про те, чи могло колись на Червоній планеті бути життя.

Нове дослідження опублікували співавтори в журналі Science Advances — два вчені з Британського відкритого університету.

Вони виявили пару, аналізуючи світло, що проходить через атмосферу Марса, за допомогою приладу Nadir і Occultation.

Пристрій доставив орбітальний апарат ExoMars Trace — спільна місія Європейського космічного агентства та російського Роскосмосу.

«Цей фантастичний прилад дає можливість вперше дослідити ізотопи води в атмосфері Марса з точки зору часу і місця розташування. Вимірювання ізотопів води є найважливішим елементом дослідження, як Марс із часом втратив свою воду і того, як змінювалась придатність для життя планети за всю її історію», — сказав Маніш Патель, старший викладач планетних наук у Відкритому університеті.

Напередодні зонд Об'єднаних Арабських Еміратів «Надія» також успішно вийшов на орбіту Марса, увійшовши в історію як перша міжпланетна місія арабських країн.

Марсохід Curiosity Rover провів на Марсі 3000 місцевих днів — більше восьми земних років