Марсохід Perseverance отримав кисень з марсіанської атмосфери
NASA

Марсохід Perseverance отримав кисень з атмосфери Марса, яка на 96% складається з вуглекислого газу, повідомляє NASA. Це зробив апарат Moxie, встановлений на борту марсохода.

Під час експерименту земний механізм згенерував 5 гр кисню. Цього вистачило б для 10 хвилин дихання. Загалом Moxie здатен виробляти до 10 гр кисню на годину.

У NASA кажуть, що під час майбутніх місій на Марс візьмуть збільшені версії Moxie. І це дозволить у майбутньому не транспортувати великі запаси кисню з Землі.

За розміром Moxie трохи більший за тостер.

Заступник керівника наукового департаменту NASA Джим Райтер назвав експеримент «важливим першим кроком в переробленні вуглекислого газу на кисень на Марсі». «Ми наближаємося до нашої мети: коли-небудь побачити людей на Марсі», — заявив він.

За його словами, кисень важливий не лише для дихання астронавтів, а й для ракетного палива. В майбутньому таке паливо, щоб повернутися додому, людство отримуватиме прямо на Марсі.

«Це перша технологія такого роду, яка допоможе майбутнім місіям жити за межами Землі», — каже Труді Кортес з Управління космічних технологій NASA.

Наразі дослідники продовжують тестування Moxie в різних режимах, аби перевірити його надійність та ефективність.

Історичний політ. Перший земний гелікоптер полетів над іншою планетою