Маск став найбільш високооплачуваним гендиректором у США
Getty Images

Засновник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск став найбільш високооплачуваним генеральним директором в США за версією журналу Forbes.

Як передає видання, попри те, що Маск відмовився від зарплати в Tesla, у 2020 році Маск отримав опціони на акції автоконцерну вартістю $11 млрд.

Друге місце в рейтингу обійняв очільник розробника програмного забезпечення для бізнесу Paycom Чад Річісон зі статком за рік $211 млн. Третє місце обійняв гендиректор медичної компанії 1Life Healthcare Амір Ден Рубін. Його винагорода за минулий рік сягнула $199 млн.

План компенсації Маск підписав з виробником електромобілів у 2018 році. Він коштував $2,3 млрд, коли він був вперше прописаний, й поширювався на десять років. Але план почав приносити суттєві доходи лише у 2020 році.

Нагороди за опціони, деталізовані в плані 2018 року, базувалися на тому, що Tesla досягне різних етапів ринкової капіталізації та доходів.

Компенсаційний пакет розділений на 12 траншів, кожен з яких можна розблокувати лише тоді, коли Tesla досягне певних етапів.

Перші чотири транші опціонів Маск отримав у 2020 році, коли акції Tesla зросли в сім разів. Це астрономічно збільшило статок Маска.

На сьогодні гендиректор Tesla є третьою за багатством людиною на планеті. Станом на 5 травня 2021 року його чистий капітал склав $165,7 млрд. Це величезний стрибок із $24,6 млрд, які він мав у середині березня 2020 року.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, 10 березня статки Маска за добу зросли на $25 млрд.

Маск заявив, що, «ймовірно, помре купа людей» під час підкорення Марсу