Масове отруєння в Єгипті. Українці також постраждали і розповіли, як це було

30 жовтня у Єгипті в Хургаді в готелі AMC Royal Hotel масово отруїлися понад 100 туристів. Серед них опинились і близько 15 українців.  

Потерпілі співвітчизники стверджують, що отруєння тривалий час приховували, як співробітники готелю, так і туроператор Join Up, який організував поїздку. 

Окрім українців до лікарень потрапили росіяни, естонці та чехи.

Шеф-кухаря та помічника директора готелю, в якому масово отруїлися туристи затримали. Справу розслідує Генеральна прокуратура Єгипту, затримані відкидають висунуті їм звинувачення.

Готель AMC Royal Hotel зараз не приймає нових туристів, там проводиться перевірка, для аналізу взято зразки їжі та напоїв із кухні готелю та з холодильників.

Історію про те, що відбувалося в готелі AMC Royal Hotel у Facebook розповіла Тетяна Копач, постраждала туристка.

Тетяна з чоловіком приїхала на відпочинок, 29 жовтня і на початку відпустки все було добре.

30-го числа під час їхнього відвідування кайт-школи місцеві спортсмени розповіли, що гості з цього готелю скаржаться на отруєння.

Копач звернулася до адміністратора готелю, аби дізнатися, що вібдувається, проте її запевнили, що все добре і побажали гарного відпочинку.

А вже через пів години під готелем вишикувалася черга з «швидких».

За її словами, дорослих і дітей забирали до лікарень у важкому стані, а деяких дітей відвозили у непритомному стані.

Тетяні та її чоловікові стало зле в ніч із 30 на 31 жовтня. 

Однак, визначити, після якого саме прийому їжі сталося отруєння було досить складно.

«Спочатку стало погано чоловікові, у нього піднялася температура практично до 40. У мене погіршилося самопочуття під ранок. Акцентувати на те, від чого стало погано, — складно, тому що ми два дні вже їли та пили», — розповідає жінка.

За словами українців, з першого дня відпочинку вони звернули увагу на брудні тарілки. На дотик вони були жирними та невимитими. 

«15 українців опинилися у нашому готелі. Всі сказали, що перенесли ці симптоми. Я зібрала їхні паспорти та відправила нашому консулу. Ми звернулися безпосередньо до лікаря, тому що не змогли додзвонитися до страхової через Join UP. Вони не відповідали», — додає постраждала.

Єгипетський лікар навіть не записував імена та прізвища тих, хто отруївся, просто виписував якісь ліки. 

Тільки небагатьом давали таблетки безкоштовно, решту, незалежно від стану, відправили в аптеку з рецептом.

Тетяна каже, що їх врятували туристи з України, які 1 листопада прилетіли до зловісного готелю і мали з собою ліки проти харчового отруєння.

Цього ж дня туристів AMC Royal Hotel почали переселяти в інші готелі, не дочекавшись завершення симптомів у відпочиваючих.

«Нас переселили в готель, який на два класи гірший за умовами проживання, за кімнатами, санвузлами та краєвидом. Відстань до моря і спорту тепер інша. Тепер потрібно витрачати гроші на таксі, коли ми одужаємо і нам стане легше», — нарікає Тетяна Копач.

Як розповідають туристи, їхні симптоми відрізнялися від звичайного отруєння. У них було блювання та сильний розлад кишківника. Тому вони не відкидають версії, що збудником харчового отруєння могли стати бактерії, на кшталт стафілокока чи сальмонели.

Водночас в російських ЗМІ припускають, що причиною міг стати ротавірус.

Туристка також стверджує, що у туроператора назвали масове отруєння людей форс-мажором і порадили туристам «просто не їсти».

В будь-якому разі після отруєння люди не могли поїсти півтори доби, через те що AMC Royal Hotel не надав жодної альтернативи щодо харчування.

У Харкові сталося масове отруєння в мережі ресторанів. Госпіталізували 67 осіб