Масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів не буде — Веніславський
РБК-Україна

Масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів до України з-за кордону не буде. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив представник президента у парламенті нардеп Федір Веніславський.

«З точки зору юридичної процедури масової екстрадиції громадян немає. Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції», — пояснив він.

При цьому остаточне рішення про екстрадицію приймає суд країни, до якої надійшов відповідний запит.

«Тому звичайно це дуже непроста процедура і будемо думати, як її зробити більш гнучкою. Але це потребує ретельних аналізів і дискусій», — наголосив нардеп.

Веніславський розповів, що ухилянти найчастіше незаконно перетинають кордон трьома способами. Перший варіант — перехід поза офіційними пунктами пропуску. Другий — проїзд пункту пропуску з української сторони у схованці, з якої особа вилазить у нейтральній смузі і перетинає кордон іншої країни на підставі паспорта.

Проте найчастіше ухилянти намагаються виїхати на підставі підроблених документів, наприклад довідок про наявність інвалідності І чи ІІ групи.

«З точки зору пред’явлених документів офіційно законно перетнули державний кордон. Але з точки зору підроблених документів — це окремий злочин, який охоплює собою відповідальність і тих, хто виготовив такі фальшиві документи, і тих, хто такі документи свідомо використовував. Оскільки ми розуміємо, якщо людина, не маючи статусу особи з інвалідністю, скористалася такими документами — це є злочином для уникнення виконання конституційних обов’язків», — зазначив Веніславський.

Відзначимо, що міністр юстиції Денис Малюська, коментуючи питання екстрадиції ухилянтів, також наголошував, що це досить складна і тривала процедура. Крім того, європейські країни часто відмовляють Києву в екстрадиції, зважаючи на безпекове питання — війну в Україні.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Польща почала екстрадицію українців. Пояснюємо, чому це не так